Directeur MVV in bewaring na inval

MAASTRICHT, 16 NOV. Tijdens een inval van justitie en de FIOD bij de Maastrichtse voetbalvereniging MVV zijn gisteren de directeur en de hoofdkassier voor verhoor meegenomen en in verzekerde bewaring gesteld. Op last van de officier van justitie blijven zij ten minste tot morgenmiddag in verzekerde bewaring. De twee worden verdacht van valsheid in geschrifte en belastingfraude. Ten kantore van de club in stadion De Geusselt en ten huize van de directeur, de 35-jarige oud-speler R.W., zijn administratieve stukken in beslag genomen.

Anderhalve maand geleden had het bestuur bij de politie aangifte gedaan van verduistering van recettes door de administrateur van de club, de 50-jarige W.K. In totaal zou het gaan om een bedrag van anderhalve ton. De administrateur werd gearresteerd, maar kort daarna weer vrijgelaten. Uit diverse aanwijzingen valt op te maken dat hij tegenover justitie een boekje heeft open gedaan over het financiele beheer van de club.

Zo schreef de voorzitter van MVV, dr. K. Dittrich, begin deze maand een brief aan alle sponsors waarin hij onder meer zei “dat onze vroegere administrateur, die van een omvangrijke fraude wordt verdacht, kennelijk probeert een deel van zijn schuld op MVV te verhalen. De afgelopen weken heeft de FIOD de administratie van MVV nauwkeurig onderzocht om te zien of de beschuldiging in de richting van MVV onderbouwd kan worden. Wij wachten de uitkomst van het onderzoek met het volste vertrouwen af.”

Het bestuur van de voetbalclub had toen al zelf de administratie ter beschikking van justitie gesteld. Nadat die teruggegeven was, heeft het bestuur zelf een accountantsonderzoek laten instellen. Dittrich: “We wilden tot de laatste cent weten wat ermee gebeurd was. Toen zijn we er achter gekomen dat er met allerlei posten geschoven was.” Dittrich zei gisteravond dat hij “met verslagenheid en verbijstering” kennis had genomen van de aanhouding van de twee stafleden. “Ik weet niet eens precies waar justitie naar op zoek is. We vermoeden alleen dat het gaat om de recettestaten. Ik heb altijd gezegd: als ik merk dat er hier een cent zwart geld omgaat, ben ik weg. Volgens mij kan er geen zwartgeldcircuit bestaan.”

Bij justitie in Maastricht sloot persofficier mr. J. Nabben vanmorgen niet uit dat er nog meer mensen zullen worden gearresteerd. “We zetten het onderzoek zo breed mogelijk op, maar ik kan nu natuurlijk niet zeggen bij wie we nog meer terecht denken te komen.”