'Directeur Groeigarant verzweeg veroordeling'

AMSTERDAM, 16 NOV. Na het tumult rond het mysterieuze computerprogramma van oud-Staalbankier Jongbloed eerder dit jaar is het beleggingsfonds Groeigarant opnieuw in opspraak geraakt. De pas benoemde directeur mr. J.J. van Andel heeft volgens de stichting onderzoek bedrijfsinformatie (sobi) tegenover De Nederlandsche Bank verzwegen dat hij meerdere malen is veroordeeld wegens “notoir gedrag in strijd met de zorgvuldigheid” en “het te kwader trouw optreden” jegens certificaathouders.

Van Andel heeft in 1988 als bestuurder van het in Den Haag gevestigde administratiekantoor De Centrale Administratie (DCA) de onderneming “op heimelijke en slinkse wijze” aan zichzelf verkocht, zo blijkt uit een veroordeling van het Gerechtshof in Den Bosch. Hij zou daarbij gebruik hebben gemaakt van twee bedrijfjes - Queens Trust en Queens Ventures - waarvan hij samen met zijn broer, mr. H.H. van Andel, directeur en grootaandeelhouder was. Daarbij zouden de certificaathouders van DCA ernstig zijn benadeeld. De broer van Van Andel is commissaris bij Groeigarant, waarin verzekeraar Centraal Beheer een belang van bijna 44 procent heeft.

Van Andel, die momenteel in het buitenland verblijft, zal als gevolg van de affaire “voor onbepaalde tijd” zijn functie als directeur niet uitoefenen, zo laat Groeigarant in een persbericht weten. Van Andel is in hoogste beroep overigens nooit veroordeeld omdat hij in 1992 een schikking heeft getroffen met de gedupeerde certificaathouders.

Mede-directeur ir. L.E. Schotsman van Groeigarant zegt dat Van Andel tegen hem heeft bezworen dat hij tijdens zijn screening de centrale bank van de gerechtelijke procedures op de hoogte heeft gebracht. Schotsman twijfelt wel of zijn mede-directeur - 'Dit is een persoonlijke zaak van Van Andel' - de economische controledienst “voldoende heeft ingelicht”. Maar hij gunt Van Andel, die zo spoedig mogelijk terugkeert naar Nederland, “het recht een en ander duidelijk te maken”. DNB geeft geen commentaar op relaties met de onder haar toezicht staande banken en beleggingsmaatschappijen.

Groeigarant ging in 1990 met veel publicitair geweld van start met een geheimzinnig computerprogramma, ontwikkeld op basis van theoriën van een onderzoeker van de Amerikaanse marine. Het programma werd geëxploiteerd door oud-Staalbankier drs. T. Jongbloed, die in 1989 door DNB werd gedwongen tot aftreden als directievoorzitter wegens het overtreden van de wet op het kredietwezen. Na aanvankelijk goede resultaten van zijn computerprogramma boekte Groeigarant vorig jaar een verlies van bijna 10 miljoen gulden. Begin dit jaar gunden de grootaandeelhouders het systeem van Jongbloed nog een laatste kans, maar de resultaten bleven tegenvallen. Begin deze maand “werd de stekker er definitief uitgetrokken”, aldus Schotsman. Groeigarant, dat rekening houdt met een forse reactie op de snel gestegen beurskoersen, houdt nu hoofdzakelijk liquide middelen aan.