Chronologie van een instorting

21 aug. De politie in Los Angeles doorzoekt Michael Jacksons huizen, nadat een tandarts in Beverley Hills beweert dat de 34-jarige popster zijn 13-jarige zoon Jordy seksueel heeft misbruikt. Jackson is in Thailand op tournee om zijn cd Dangerous te promoten.

25 aug. Jackson ontkent de beschuldigingen. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een een wraakactie na een poging tot afpersing.

26 aug. Jackson zegt zijn tweede concert in Bangkok af wegens 'acute uitdrogingsverschijnselen'.

30 aug. Jackson valt flauw voor aanvang van zijn concert in Singapore.

1 sept. Na 'medicijnen tegen migraine' geeft Jackson een concert in Singapore, Liz Taylor betoont op het podium haar steun aan Jackson, wiens advocaat intussen in de VS een bandopname vrijgeeft waarop de 'chantagepoging' wordt bewezen.

10 sept. Jackson mag niet in Zuid-Korea optreden wegens 'negatieve invloed' op de soberheidscampagne van president Kim Young-sam.

16 sept. Jordan Chandler zegt in het vooronderzoek van de civiele zaak die zijn vader heeft aangespannen dat Jackson hem heeft verleid met cadeaus en seksuele toenaderingen.

18 sept. Orthodoxe Joden weerhouden Jackson ervan bij de Klaagmuur te komen.

23 sept. Jackson zegt twee concerten in Zuid-Afrika af 'wegens het politieke geweld'.

eind okt. Jackson zegt shows in Peru en Chili af.

10 nov. De politie in Los Angeles doorzoekt de familieresidentie van de Jacksons.

12 nov. Jackson breekt zijn tournee af in Mexico-stad. Op een bandje zegt hij: “De druk van de valse beschuldigingen, tezamen met de energie die nodig is voor mijn show, hebben zoveel verdriet veroorzaakt dat ik fysiek en mentaal op was. Ik werd steeds afhankelijker van pijnstillers om me door de concerten te kunnen slaan.” Pepsi verbreekt het contract met hem.

13 nov. Vermoedelijk is de popster via Londen naar Avoriaz in de Franse Alpen gereisd. Hij zou in behandeling gaan voor zijn 'verslaving aan pijnstillers'.

15 nov. Jackson vertrekt met een onbekende bestemming uit een hotel in Avioraz.