Chinese cinema op Filmfestival

ROTTERDAM, 16 NOV. De 23ste editie van het Filmfestival Rotterdam (26 januari tot en met 6 februari 1994) zal veel aandacht besteden aan nieuwe Chinese films. In het hoofdprogramma wordt ruime plaats geboden aan “de films van een nieuwe golf, avontuurlijke filmmakers die zich afzetten tegen de traditionele mooifilmerij van hun in het westen doorgebroken voorgangers”. Van de zogenaamde 'zesde generatie' Chinese filmers wordt onder meer werk vertoond geregisseerd door Zhang Yuan (Beijing Bastards) en He Jianjun (The Red Beads). Festivaldirecteur Emile Fallaux vertrekt binnenkort naar China om de laatste hand te leggen aan zijn selectie.

Speciale bijprogramma's worden in Rotterdam gewijd aan de door het tweede Duitse televisienet 23 jaar geleden opgezette dramaserie Das kleine Fernsehspiel en aan zogenaamde Master Home Movies, amateurfilmpjes van meer of minder gerenommeerder professionele regisseurs. Ook staan uiteraard weer hoogtepunten van het afgelopen internationale festivalseizoen op het programma, zoals de nieuwste films van Manoel de Oliveira, Akira Kurosawa, Mike Leigh, Derek Jarman en Eric Rohmer.