BOKSWEDSTRIJD

“Het gevecht tussen Holyfield, die later won, en Bowe lag twintig minuten stil.” (NRC Handelsblad, ). Het cursieve gedeelte in bovenstaande zin was de enige feitelijke berichtgeving in het 'verslag' van het wereldtitelgevecht tussen Evander Holyfield en Riddick Bowe. Geen syllabe over het spannende verloop van de wedstrijd waarin Holyfield, van nature een cruiserweight, erin slaagde torenhoog favoriet Bowe te verslaan en daarmee als derde bokser in de geschiedenis (Patterson en Ali gingen hem voor) de zwaargewichttitel wist te heroveren.

De redacteur verkoos uit te weiden over die idioot van een parachutist en andere, vergelijkbare bizarre incidenten uit de sportgeschiedenis. Nu besef ik dat de Nederlandse schrijvende pers liever niet al te veel aandacht schenkt aan een sport waarin mensen elkaar bewust fysiek geweld aandoen (alsof men buiten de boksring iets anders doet). Ook begrijp ik inmiddels dat een NRC-sportverslag doorgaans bestaat uit een wolkenkrabber van opinie op een fundamentje van feiten (bij voetbalverslagen zelfs in een apart kadertje).

Maar een belangrijk sportief evenement af te zien doen met drie woordjes is me toch iets te gortig.

    • Mark Boon