Aanklager in 'smeergeldaffaire' weg

PARAMARIBO, 16 NOV. De Surinaamse officier van justitie die is belast met het onderzoek naar de zogeheten smeergeld-affaire, R. de Freitas, wordt van zijn functie ontheven. Procureur-generaal De Randamie heeft het vertrouwen in hem opgezegd.

De Freitas kwam onlangs in het nieuws, toen uitlekte dat in zijn voorlopige rapport over de smeergeldzaak - twee Nederlandse bedrijven hebben volgens de Nederlandse justitie miljoenen betaald aan prominente Surinamers om opdrachten in de wacht te slepen - wel degelijk potentiële verdachten werden genoemd, onder wie de politicus A. Jessurun.

Procureur-generaal De Randamie had minister Girjasing (justitie en politie) juist gemeld dat het onderzoek nog geen verdachten had opgeleverd. De Freitas wordt vooral aangerekend dat hij na het uitlekken van zijn bevindingen met journalisten heeft gesproken en verdere mededelingen heeft gedaan. Toen zijn meerderen de Freitas om uitleg vroeger, stelde hij een verweerschrift op dat door het openbaar ministerie gekenmerkt wordt als “arrogant en provocerend”.

De officier van justitie is met ziekteverlof. Het openbaar ministerie zal de minister van justitie vragen hem na herstel elders in het justitieel apparaat in te zetten. De Freitas kreeg al eerder een waarschuwing, omdat hij zich niet veel aantrok van procedures en gezagsverhoudingen.