Zigeuners na pogrom terug naar ruïnes

De in september tijdens een korte, bloedige progrom uit het Roemeense dorp Hadareni verdreven zigeuneurs zijn weer naar hun woningen teruggekeerd - of liever: naar wat daarvan over is.

In het dorp werd in september een man vermoord door een zigeuner. In de nacht van 20 op 21 september namen de inwoners wraak op de zigeunergemeenschap van Hadareni. Drie zigeuners kwamen daarbij om het leven, de vermeende moordenaar en zijn broer, die werden gelyncht, en hun zwager, die omkwam toen zijn huis in brand werd gestoken. De dorpelingen legden die nacht twaalf huizen van zigeuners in de as.

Het incident heeft de spanningen tussen de zigeuners en de Roemenen verder opgedreven. Naar aanleiding van de pogrom verweten tien Roemeense zigeunerpartijen en -organisaties de regering op 30 september “direct verantwoordelijk” te zijn voor de gebeurtenissen, omdat haar beleid ten aanzien van de officieel 410.000 Roemeense zigeuners “tweeslachtig en wreed” zou zijn. Na de pogrom in Hadareni zijn onder de daders geen arrestaties verricht.

Volgens Amnesty International hebben de gemeentelijke autoriteiten besloten de zigeuners blijvend uit Hadareni te weren.

Tegen zigeuners worden in Roemenië steeds vaker, doorgaans door lokale autoriteiten, discriminerende maatregelen genomen. Enkele maanden geleden verboden de extreem-nationalistische autoriteiten in de stad en de provincie Cluj het bedelen op straat om “het imago van de stad en van het land te verbeteren”.

Deze zomer heeft bovendien in de stad Ploiesti een mysterieuze extreem-nationalistische organisatie van zich doen spreken, die is gemodelleerd op de Ku Klux Klan en die het speciaal op zigeuners heeft gemunt. De organisatie noemt zich - zo berichtte het blad România Libera - “de Organisatie voor de Bestrijding van Zigeuners”. România Libera citeerde uit de beginselverklaring van de organisatie: “We zijn nog niet met velen maar ons aantal zal toenemen. We moeten geweld met geweld beantwoorden. Alle zigeuners die zich schuldig maken aan wetsovertredingen en die niet worden bestraft zullen door ons worden bestraft.”

In een gesprek met România Libera zei de vice-voorzitter van de organisatie, een niet met name opgevoerde jurist: “We hebben er genoeg van. Roemenen worden door zigeuners geslagen, beroofd en vermoord. De politie doet niets maar kiest hun kant. We moeten de orde herstellen.” Een ander lid zei dat de groep zich heeft bewapend met gasgranaten, handgranaten en geweren; hij kondigde aan dat deze herfst “een oorlog tegen de zigeuners” gaat beginnen.