Zaterdagavond verdedigde de Eindhovenaar Eddy ...

Zaterdagavond verdedigde de Eindhovenaar Eddy Smulders met succes zijn Europese bokstitel in het halfzwaargewicht tegen de Fransman Nicoletta. Het was een serieus gevecht in Montpellier dat twaalf ronden vergde. De sparrende Amerikaanse filmactrices Francesca Lee en Rosa Daniels, op bovenstaande foto, bleven in 1931 waarschijnlijk minder lang in de ring.

De officiële bokssport ontstond in de achttiende eeuw in Engeland. James Figg was in 1719 de eerste kampioen in de zwaarste klasse. Een paar decennia later sloeg de slavenzoon Bell Richmond, als eerste zwarte bokser van formaat, veel witte collega's tegen het canvas. Tegenwoordig zijn de donkere boksers toonaangevend. De Amerikanen Joe Louis, Cassius Clay en Mike Tyson waren ieder jarenlang 's werelds sterkste zwaargewichten.

Rudi Lubbers had in Jakarta de eer tegen de latere Mohammed Ali te mogen boksen. De Nederlandse zwaargewicht bleef overeind tegen de man die 'danste als een vlinder en stak als een bij'. Edwin Fighting Mack, Rudy Koopmans, Alex Blanchard en Regilio Tuur zijn in de loop der jaren Europees kampioen geweest. Bep van Klaveren ging hen voor in de jaren dertig.

Als verdergewicht won de Dutch windmill olympisch goud bij de Spelen van 1928. Die bijnaam dankte hij aan zijn snel uitgevoerde stoten, als een molenwiek. Van Klaveren ging regelmatig en langdurig op trainingskamp in Californië. Hij hield er ook een gebruind lijf aan over, zijn trots. Een paar jaar geleden werd de inmiddels bejaarde Rotterdammer nog liggend op het geheel verlaten voetbalveld van Woudenstein aangetroffen. Hij lag er te zonnen. Bep van Klaveren stierf in 1992. In de Rotterdamse wijk Crooswijk staat een bronzen beeld van de beroemde straatvechter.

    • Jaap Bloembergen