Whitbread-zeiler Rana springt in Uruguay na zenuwcrisis overboord

ROTTERDAM, 15 NOV. Een van de zeilers van de Uruguay Natural zag het op weg naar de start al niet meer zitten. Sebastian Rana, die volgens een zegsman last kreeg van een zenuwcrisis, sprong in de haven van Punta del Este overboord. Voor hem geen wind, oceaan en ijsbergen. De tweede etappe in de Whitbread-zeilrace om de wereld is de zwaarste en de langste. In de zuidelijke oceanen zijn in de vorige afleveringen van de 'Whitbread' vier zeilers om het leven gekomen in het ijskoude water.

Zaterdag vertrokken veertien jachten in de stromende regen voor 8.700 zeemijlen (13.920 kilometer) uit Uruguay naar Fremantle in Australië, waar de schepen half december moeten aankomen. De eerste etappe begon op 28 september in Southampton. Via Australië, Nieuw-Zeeland, wederom Uruguay en Florida moeten de deelnemers na 37.000 mijl (59.200 kilometer) in juni 1994 Engeland bereiken.

In de maxiklasse (24 meter lange schepen) nam koploper New-Zealand Endeavour meteen de leiding. In de W60-klasse (de zestigvoeters van ongeveer achttien meter lang) liggen de Winston (met Bouwe Bekking), de Tokio, de Intrum Justitia (met Marcel van Triest) en de Brooksfield (met Peter Tans) nog dicht bij elkaar.

Op de Intrum heeft de Engelsman Lawrie Smith het roer overgenomen van schipper Roger Nilson. Nilson is tijdens de rustpauze in Zweden aan een ontstoken knie geopereerd en kon niet verder varen. De Engelse pers meldde dat de ouderwets denkende Nilson was vervangen door de modern opererende Smith. De Engelsman, die naar verluidt de best betaalde zeiler van de vloot is, was in de eerste etappe schipper van de Spaanse maxi Fortuna, die binnen een dag de bazaanmast brak en de strijd moest staken.

De Winston moet het deze etappe doen zonder het taktische brein van veelvoudig winnaar van de America's Cup, Dennis Conner. Hij gaat zijn wereldtitel in de Etchell verdedigen. Schipper Ance Frank is op de US Womens Challange, met een volledig vrouwelijk bemanning, vervangen door Dawn Riley. Op de Uruguay Natural heeft de 29-jarige Nederlandse arts Dick Pasker aangemonsterd.

De weersverwachting is slecht. Bij de start waaide het 15 tot 20 knopen. Er is voor de komende dagen nog meer wind voorspeld. In de zuidelijke oceanen zullen de jachten voornamelijk voor de wind varen met snelheden tot dertig knopen (ruim vijftig kilomter per uur). De kleinere W60-boten maken met hun enorme spinnakers van driehonderd vierkante meter een goede kans in deze etappe de grotere maxi's te verslaan.