Vervalsingen achtergelaten op stoep Zweeds museum

STOCKHOLM, 15 NOV. Op de stoep van het museum voor moderne kunst in Stockholm zijn gisteren acht kunstwerken achtergelaten. Het bleken vervalste versies te zijn van de acht kunstwerken van Picasso en Braque die een week geleden uit het museum werden gestolen door professionele dieven die een gat in het dak hadden gezaagd. “Dit is een slecht grap,” aldus museumdirecteur Bjorn Springfeldt.

De politie meldde in eerste instantie dat het om de echte werken ging, maar na onderzoek van het museum zelf bleek dat het om vervalsingen ging van waarschijnlijk amper een week oud. Vermoedelijk zijn ze door gemaakt door studenten aan een Stockholmse kunstacademie: twee studenten meldden voor de televisie dat een aantal kopieën van kunstwerken zaterdagnacht uit een tentoonstelling in de academie zijn gestolen.

De Zweedse staat heeft een beloning uitgeloofd van 36 duizend dollar voor tips die leiden naar terugkeer van de kunstwerken, die een waarde vertegenwoordigen van zestig miljoen gulden. Volgens kunstexperts zijn de gestolen kunstwerken te beroemd om te kunnen worden verkocht. Wellicht zullen de dieven proberen ze terug te verkopen aan de staat. (Reuter)