The Police

The Police: Message In A Box, the Complete Recordings. A&M Records (Polydor), 4 cd's

“Ten tijde van de Punk was reggae de enige muziek die nog om aan te horen was,” zegt zanger/bassist Sting in het novembernummer van het Engelse maandblad Q. Toen hij in 1977 liedjes begon te schrijven voor The Police, liet hij zich dan ook in de eerste plaats inspireren door Bob Marley. Samen met Stewart Copeland (drums) en Andy Summers (gitaar) ontwikkelde hij nieuw, energiek geluid dat gedomineerd werd door telkens wisselende ritmes en melodieuze basakkoorden - muziek die klonk als een mengeling van blanke rock en reggae: 'regatta de blanc', zoals het met een fantasiewoord heette op de tweede Police-lp.

Hoe anders The Police aan het eind van de jaren zeventig klonk, en hoe knap songs als Roxanne, So Lonely en Walking On The Moon in in elkaar zaten, is na te luisteren op Message In A Box, een chronologisch overzicht van het werk van The Police. Vier cd's (totale speelduur 280 minuten) en een door de Britse rockjournalist Phil Sutcliffe geschreven boekje maken duidelijk dat The Police - met The Clash en Talking Heads - niet alleen gerekend moet worden tot de invloedrijkste vertegenwoordigers van de New Wave, maar ook tot het handjevol hitparadegroepen dat in de vroege jaren tachtig niet-westerse ritmes ('wereldmuziek') met succes integreerde in de rock 'n' roll.

Vijf albums maakte The Police voordat de groepsleden in 1983 ieder een solocarrière begonnen; ze zijn integraal op Message In A Box te vinden, aangevuld met een twintigtal curiositeiten: het charmante punkrockplaatje Fall Out waarmee de groep debuteerde, de B-kantjes van alle bekende singles, en zeven live-opnamen van o. a. Next To You, Message In A Bottle en Tea In The Sahara.

Het vroege, springerige werk van The Police heeft de tand des tijds goed doorstaan, net als late klassieke popsongs als Every Breath You Take en Wrapped Around Your Finger. Alleen het derde deel van Message In A Box, voornamelijk gevuld met de ambitieuze zweverigheid van de naar een boek van Arthur Koestler genoemde lp Ghost In The Machine (1981), doet gedateerd aan. Het neemt niet weg dat Message In A Box een ideale compilatie is - voor de fans die er nog niet toe gekomen waren om hun oude Police-vinyl te vervangen door cd's, èn voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers die bij de naam Sting alleen denkt aan een beschaafd zingende superster met een voorliefde voor Shakespeare en Chaucer.

    • Pieter Steinz