Tegenslagen regeringsleger op twee fronten; Moslims Bosnie in defensief

SARAJEVO, 15 NOV. Het door de moslims gedomineerde Bosnische regeringsleger is dit weekeinde op twee fronten in het defensief gedrongen.

Het verloor de omgeving van de stad Fojnica aan de Bosnische Kroaten en een aantal dorpen bij Olovo aan de Bosnische Serviërs. Tijdens de gevechten aan beide fronten werden duizenden dorpelingen op de vlucht gedreven. De honderden vluchtelingen die vanuit de dorpen Crna Rijeka, Ravni en Zubeta bij Olovo - 35 kilometer ten noorden van Sarajevo - VN-eenheden bereikten, maakten melding van wreedheden, verkrachtingen, brandstichting en plundering door de Serviërs. In Olovo zelf wonen nog slechts enkele honderden burgers; de anderen zijn gevlucht. De levensomstandigheden zijn slecht; hulp van buiten hebben de inwoners al twee maanden niet gehad.

Uit Fojnica, waarvan de buitenwijken door de Bosnische Kroaten zijn veroverd, zijn tweeduizend mensen gevlucht. Het doel van het Kroatische offensief is waarschijnlijk de enclave van Fojnica en Kiseljak, waar veel Kroaten wonen, te verbinden met het door de Kroaten beheerste gebied rond Prozor in het zuiden. VN-eenheden hebben vanuit Gornji Vakuf, twintig kilometer van Fojnica, gemeld dat de Bosnische Kroaten er een grote troepenmacht samentrekken.

VN-soldaten hebben zich gisteren in Bakovici, bij Fojnica, ontfermd over 570 patiënten in twee psychiatrische ziekenhuizen, waarvan de staf was gevlucht. Veel patiënten zijn geestelijk gestoord en niet in staat voor zichzelf te zorgen. De blauwhelmen meldden dat sommigen rondliepen met handgranaten en munitie die door de gevluchte moslim-soldaten waren achtergelaten.

Wat er met de 570 patiënten gaat gebeuren, is onduidelijk. De VN hebben een aantal artsen en soldaten naar Bakovici gestuurd om hen te helpen en te beschermen, maar evacuatie wordt niet overwogen, omdat de VN-vredesmacht niet weet waarheen ze de patiënten zou moeten brengen. (Reuter, AP, AFP)