Sympathie voor Haagse Napoleon

De verkiezingspolls hebben er een goede concurrent bij. De geënqueteerde Nederlander werd immers de laatste weken nogal eens lastig gevallen met de vraag wie Oranje moet coachen op het WK: Johan Cruijff of Dick Advocaat? Algemeen Dagblad, Voetbal International en TROS/Veronica hielden zich al met dit dringende probleem bezig voordat het vlaggeschip van het nationale voetbal zich überhaupt voor het prestigieuze toernooi in Amerika heeft gekwalificeerd.

Het sportprogramma TROS/Veronica Sport kwam gisteren met de laatste opiniepeiling. Liefst 59 procent van de Nederlanders vindt dat de Oranje-brigade door Dick Advocaat in de VS begeleid moet worden. Slechts 32 procent kiest voor Cruijff.

Alhoewel je je bij enquetes altijd moet afvragen hoe de vraagstelling precies is geweest, lijkt Advocaat dus niet alleen onder de spelers maar ook bij de massa aan sympathie te hebben gewonnen. Heeft de Haagse Napoleon zoveel meer uitstraling gekregen? De groeiende steun voor Advocaat zal eerder te maken hebben met de weifelende houding van Cruijff. Weinig mensen in Nederland geloven nog dat de succesvolle coach van FC Barcelona graag naar het WK gaat. Allang heeft de mening postgevat dat Cruijff zijn beslissing net zo lang rekt en zoveel eisen stelt, dat het sectiebestuur van de KNVB getergd een streep door zijn naam zet. Uit zijn intentie om pas volgend jaar de knoop door te hakken, valt op te maken dat hij wil afwachten of Marco van Basten nog in staat is om in de VS acte de présence te geven. Cruijff gaat alleen als hij denkt een kans te maken op de wereldtitel en dan zal al het Nederlandse talent beschikbaar moeten zijn. Mensen uit zijn omgeving beweren dat Cruijff met het WK behoorlijk in z'n maag zit.

Als Cruijff straks inderdaad aan Karel Jansen meedeelt, dat de mondelinge overeenkomst die hij afsloot met Van Rooijen/Boels toch heel anders geïnterpreteerd moet worden dan een 'ja voor het WK', wordt het voor de media misschien tijd tot een ander initiatief over te gaan. In 1978 verzamelde de TROS 14.000 handtekeningen voor de actie 'Trek Cruijff over de streep'. 'Advocaatje gaat op reis' zou een opvolger kunnen zijn. De voorbereiding op de laatste drie WK's waaraan Nederland deelnam, leverde altijd veel heibel op. In '74 ging het om het geld, in '78 om het geld, afzeggers en een praatpaal. En in '90 veroorzaakte de coaching veel stampei.

    • Erik Oudshoorn