Steun CIA Haïtiaanse militairen

NEW YORK, 15 NOV. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft jarenlang geld betaald aan Haïtiaanse militairen die thans de terugkeer van de verdreven president Jean-Bertrand Aristide blokkeren.

De militairen maakten deel uit van een door de CIA ingestelde groep die inlichtingen moest verzamelen over de drugshandel. De groep blijkt echter zelf in drugs gehandeld te hebben en deelgenomen te hebben aan terreurdaden tegen burgers. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gisteren gemeld. Volgens de krant heeft de CIA de banden met de groep verbroken kort na de militaire staatsgreep tegen Aristide in 1991.

Terwijl het Amerikaanse Congres een bedrag van 1,5 miljoen dollar aan steun voor Haïti staakte, nadat dat daar een militair bewind was gevestigd, betaalde de CIA nog een bedrag van tussen de 500.000 tot een miljoen dollar aan de groep, die bekend stond als Service d'Intelligence Nationale (SIN). Volgens de krant ontbreken echter bewijzen dat de CIA de revolutie tegen Aristide actief heeft gesteund, zoals sommige medestanders van Aristide hebben gezegd. Vorige maand verklaarde een CIA-medewerker nog dat zijn organisatie Aristide als “geestelijk onstabiel” beschouwde. (Reuter)