Staking in Nigeria

LAGOS, 15 NOV. In Nigeria is vandaag een algemene staking ingegaan die de interim-regering van president Shonekan moet dwingen de scherpe verhoging van de brandstofprijzen van vorige week ongedaan te maken.

Sommige brandstofprijzen werden meer dan verzevenvoudigd en de tarieven van het openbaar vervoer werden in reactie hierop verdubbeld. De staking werd afgekondigd door het Nigeriaanse vakverbond NLC dat 3,5 miljoen leden telt. De regering heeft de bond inmiddels uitgenodigd voor overleg. In Lagos bleven de grootste banken en winkels vanochtend gesloten en was de verkeersdrukte minder dan gewoonlijk, maar niet iedereen gaf aan de stakingsoproep gehoor. In andere delen van het land ging de bevolking gewoon aan het werk. In augustus, toen gestaakt werd tegen een soortgelijke verhoging van de brandstofprijzen, zwichtte de regering voor de druk en maakte de verhoging ongedaan. De huidige staking vormt een nieuwe beproeving voor de regering, die vorige week door een hooggerechtshof in Lagos onwettig werd verklaard en onder grote druk staat om af te treden. (Reuter)