Rotterdamse haven waarschuwt voor vroeg optimisme; Overslag in haven stijgt 1 pct

ROTTERDAM, 15 NOV. De overslag in de Rotterdamse haven is in het derde kwartaal met 1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar daalde de overslag nog met 7 procent.

Dit heeft het Rotterdamse havenbedrijf vanochtend bekendgemaakt. Hoewel de haven uit een economisch dal lijkt te klauteren, waarschuwt een woordvoerder van het havenbedrijf voor vroegtijdig optimisme. “Het is te vroeg om te zeggen dat dit het omslagpunt is. Daarvoor heb je eerst vier tot vijf goede kwartalen nodig.”

De eerste negen maanden van het jaar laten nog een daling van het aantal overgeslagen goederen met 4,4 procent zien ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast, benadrukt het havenbedrijf, is er pas sprake van een 'goed' kwartaal als er meer dan 73 miljoen ton aan goederen wordt overgeslagen. In het derde kwartaal van dit jaar sloegen de bedrijven in de Rotterdamse haven echter 71,4 miljoen ton goederen over.

In de haven behoorden de overslag van ruwe olie en van ertsen en schroot tot de betere sectoren. Beide stegen respectievelijk met 5 procent en 6 procent in vergelijking met 1992. De groei van de olie-overslag schrijft het havenbedrijf toe aan het grote prijsverschil tussen relatief goedkope olie en daarvan afgeleide produkten. Klanten zouden doordoor grote hoeveelheden olie opkopen om vervolgens te verwerken. Ook de containeroverslag steeg ten opzichte van vorig jaar (2,2 procent). Vooral naar landen in het Verre Oosten en naar bestemmingen in Europa steeg de aanvoer fors.

Daarentegen bereikte de kolenoverslag het dieptepunt in de afgelopen drie jaar: een daling met 15,4 procent tot 4,6 miljoen ton. Als gevolg van minder industriële bedrijvigheid en teruggelopen bestedingen van consumenten noteerde de overslag van het overige stukgoed een daling van 8,3 procent.

Nog altijd laat Rotterdam de overige Europese havens ver achter zich. In het eerste half jaar van 1993 sloegen de bedrijven in Rotterdam 138,5 miljoen ton goederen over. Als tweede op de lijst van grootste havens in West-Europa volgt Antwerpen met 48,5 miljoen ton en Hamburg staat op de derde plaats met 31,5 miljoen ton. Het Franse Le Havre is de enige haven die in het eerste half jaar de verslechterende economische situatie weerstond. Hier steeg de overslag met ruim 5 procent.