Popster 'afhankelijk' van pijnstillers; Pepsi breekt met Michael Jackson

NEW YORK, 15 NOV. Het Amerikaanse frisdrankenconcern PepsiCo Inc heeft het sponsoringcontract met popster Michael Jackson opgezegd, omdat die gestopt is met zijn Dangerous-tournee.

Jackson stopt met zijn optredens omdat hij behandeld wil worden voor zijn verslaving aan pijnstillers, liet hij vrijdag weten in een persverklaring op een cassettebandje. Waar hij behandeld wordt, is onbekend. Hij zou met de actrice Liz Taylor, een goede vriendin van de zanger, naar Gstaad in Zwitserland naar een kuuroord zijn gevlogen, maar dat is niet bevestigd. Engelse zondagsbladen melden dat hij in Engeland behandeld zou worden.

Jackson begon zeven maanden geleden pijnstillers te gebruiken nadat hij aan zijn hoofdhuid geopereerd was, om littekens van brandwonden te herstellen die hij had opgelopen tijdens opnames voor een reclamefilm voor Pepsi. Aanvankelijk gebruikte hij de pijnstillers in beperkte mate, maar dat nam toe nadat hij in augustus beschuldigd werd van ontucht met een 13-jarige jongen, zei hij.

“Toen ik aan deze tournee begon ben ik het doelwit geweest van een poging tot afpersing, en kort daarna ben ik beschuldigd van afschuwwekkend gedrag,” zei Jackson. “Ik ben vernederd, in verlegenheid gebracht en gekwetst (...) De druk op mij die het gevolg is van al deze valse beschuldigingen, gekoppeld met de ongelooflijke energie die ik nodig heb om op te treden hebben zoveel spanning veroorzaakt dat ik lichamelijk en geestelijk ben uitgeput. Ik ben meer en meer afhankelijk van de pijnstillers geworden om me door de dagen van deze tournee te helpen,” aldus Jackson.

Het is voor het eerst dat Jackson openlijk commentaar levert op de beschuldigingen aan zijn adres dat hij een 13-jarige jongen eerder dit jaar sexueel misbruikt zou hebben. De jongen had aan zijn therapeut verteld dat hij bevriend was geraakt met Jackson, en dat de relatie steeds intiemer werd. Jackson zou hem ondermeer onzedelijk hebben betast en orale sex met hem hebben gehad. De therapeut informeerde op 17 augustus de autoriteiten over deze zaak en de politie van Los Angeles begon de dag daarop een onderzoek. Het onderzoek is nog steeds niet afgerond. Onlangs werd ook een huiszoekingsbevel voor het huis van Jacksons ouders in Los Angeles uitgevaardigd.

Een Pepsi-woordvoerder zei zondag dat zijn bedrijf een sponsorcontract had voor deze tournee: “Nu Jackson de tournee eindigt, eindigt ook ons contract”. Pepsi en Jackson hebben negen jaar een contract gehad, om de frisdrank een jong imago te bezorgen. Jackson heeft nog een langlopend contract met de muziekuitgeverij Sony, de uitgever van zijn recente plaat Dangerous.