Peiling over nieuwelingen fractie D66

DEN HAAG, 15 NOV. De leden van D66 hebben zich uitgesproken over de nieuwelingen op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. In een schriftelijke stemming over circa 150 nieuwe kandidaten voor de Tweede Kamer is de Utrechtse ex-wethouder en hoofdbestuurlid N. van 't Riet als hoogste geëindigd.

Uit de lijst van nieuwelingen en de twaalf zittende D66-Kamerleden wordt binnenkort de kandidatenlijst voor de komende Kamerverkiezingen samengesteld. Volgens een woordvoerder van de partij hoeft de volgorde der nieuwelingen die uit de peiling onder de leden is gerold niet overeen te komen met de uiteindelijke volgorde op die kandidatenlijst.

Van 't Riet wordt gevolgd door J. Jorritsma-Van Oosten, voorzitter van de statenfractie in Zeeland. Op drie staat het statenlid E. Lambrechts uit Noord-Brabant en op de vierde plaats de Alkmaarse rechter B. Dittrich. De vroegere journaliste M. de Koning staat op vijf en G. Roethof, die bij het weekblad HP/De Tijd werd ontslagen wegens haar kandidatuur voor de Tweede Kamer, werd door de leden van D66 op een twaalfde plaats gezet. Ex-journaliste M. Romme staat op 14 en de publiciste P. van de Ven op 15.

De eerste zeventig nieuwelingen moeten samen met de twaalf zittende Kamerleden van D66 verschijnen voor de stemadviescommissie, geleid door PTT-topman W. Dik. Deze commissie maakt een ontwerp-volgorde waarbij tevens wordt gekeken naar een “evenwichtige verdeling van deskundigheid in de nieuwe fractie van D66”. In de huidige fractie, zo heet het bij de D66-top, zitten te veel juristen en te weinig financieel-economisch deskundigen. De leden van D66 stemmen daarop over deze ontwerp-volgorde die op 22 december bekend wordt gemaakt. De lijsttrekker van D66 wordt verkozen op een speciaal congres dat begin volgend jaar plaatsheeft.