Oefeningen VS en Z-Korea, noorden dreigt met oorlog

SEOUL, 15 NOV. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben volgens plan vandaag een begin gemaakt met de gemeenschappelijke militaire oefening Foal Eagle, ondanks de waarschuwing van Noord-Korea dat de manoeuvres een oorlog zouden kunnen ontketenen.

De jaarlijkse oefening, waaraan honderdduizenden militairen - de meerderheid van de circa 36.000 Amerikaanse en de 650.000 Zuidkoreaanse militairen op het schiereiland - deelnemen en die ten zuiden van de hoofdstad Seoul plaats heeft, duurt zes dagen. De Noordkoreaanse waarschuwing moet worden gezien tegen de achtergrond van Westerse, met name Amerikaanse, dreigementen economische sancties tegen Pyongyang te treffen omdat Noord-Korea weigert internationale inspectie te accepteren van zijn nucleaire installaties. Pyongyang zou in het geheim kernwapens ontwikkelen (AFP).