Israelische archeologen proberen autonomie voor te zijn

TEL AVIV, 15 NOV. Israelische archeologen zijn gisteren in de woestijn van Judea een koortsachtige speurtocht begonnen naar duizenden jaren oude gebedsrollen of historische geschriften, die zich wellicht nog in vrijwel ontoegankelijke spelonken en grotten bevinden. De Israelische dienst van oudheidkunde lanceert deze inspanning voordat een groot deel van deze woestijn onder de Palestijnse autonomie in Jericho komt te vallen, binnen een maand.

In dit gebied werden in de jaren vijftig de beroemde 'Dode Zee-rollen' gevonden door een Bedoeïen die een steen in een grot gooide naar een daar verdwaalde geit. De wonderlijk klank van de vallende steen bracht de Bedoeïen op het idee een kijkje in de grot te nemen. In een paar urnen vond hij de 'rollen van Qumran', die licht werpen op het religieuze gedrag van de Essenen. Deze rollen kwamen via een Palestijnse handelaar in oudheden in Betlehem in Israelische handen en bevinden zich thans in een speciale koepel in het Israel-museum in Jeruzalem.

Israelische archeologen hopen alsnog in de woestijn van Judea gebedsrollen of ander materiaal te vinden die de strijders van Bar-Kochba, de grote opstand tegen de Romeinen, er hebben achtergelaten. Aangenomen wordt dat deze joodse opstandelingen onder andere vanuit de woestijn van Judea tegen de Romeinen opereerden.

Woordvoerders van de Israelische dienst van oudheidkunde ontkennen dat er enig verband zou bestaan tussen de plotselinge speurtocht in de woestijn en de Palestijnse autonomie. Volgens hen is er nu geld beschikbaar om deze operatie, waarin zestien onderzoekteams zijn ingezet, uit te voeren.

De Palestijnen echter beschouwen deze Israelische archeologische inspanning als een poging om het autonomie-gebied op het laatste moment nog van oudheidkundige objecten te beroven. Vandaar dat vanuit de linkse Merets-regeringspartij stemmen opgaan de actie in de woestijn van Judea onmiddellijk stop te zetten en deze slechts in coördinatie met de Palestijnen voort te zetten.

Ten tijde van de bezetting van de Sinaï-woestijn hebben Israelische archeologen er belangrijk archeologische materiaal gevonden, dat zij voor onderzoek naar Israel hebben overgebracht. Vorig jaar kwamen Israel en Egypte overeen dat al deze voorwerpen aan Egypte zullen worden teruggegeven. Israelische archeologen kregen echter de tijd hun studies af te maken voordat het vaak belangrijke historische materiaal weer in Egyptische handen zou overgaan.

Mochten de Israelische archeologen de komende drie weken in de woestijn van Judea op nieuwe vondsten van wereldbelang stuiten, dan ligt het voor de hand dat de Palestijnen naar het voorbeeld van de Egyptenaren deze voor zich zullen opeisen.

    • Salomon Bouman