Hollandse bomenredder riskeert gevangenisstraf; Directeur Greenpeace weer in vrijheid

Na een verblijf van drie dagen in een Canadese gevangenis keerde de Nederlandse directeur van Greenpeace, mr. G. Drieman, gisteren terug in Nederland. Hij zal zich op een nog te bepalen datum voor de Canadese rechter moeten verantwoorden voor zijn actie tegen het kappen van bomen in het oerbos van de Clayoquot-baai. Een gebied waar ook Nederland hout uit betrekt.

AMSTERDAM, 15 NOV. De autoriteiten van de streng gesloten gevangenis op het Canadese Vancouver-eiland hadden hem gewaarschuwd. De Nederlandse directeur van Greenpeace, Geert Drieman (42), kon zich beter gedeisd houden op zijn unit van zestien gedetineerden. Er konden nog wel eens medegevangenen tussen zitten uit het houthakkersmilieu en die hebben het doorgaans niet begrepen op milieu-activisten.

Maar Drieman zegt tijdens de drie dagen dat hij vastzat geen agressie te hebben bespeurd. Integendeel, de bewaarders maar ook de roofovervallers, verkrachters en drugsdealers hadden volgens hem sympathie voor de actie die een eind moest maken aan de kaalslag bij de Clayoquot (spreek uit Klak-wat) Baai. “Een man protesteerde bij de bewaarders tegen mijn detentie”, vertelt Drieman, die deze mede-gevangene citeert: “Ik ben een gun-runner. Ik hoor hier thuis, maar die bomenredders moeten jullie niet opsluiten”.

Vorige week dinsdag werd Drieman samen met zeven andere leden van Greenpeace gearresteerd in Canada. De actievoerders hadden zich voor dag en dauw vastgeketend aan een blokkade van vaten op een brug. Daarmee werd de toegang geblokkeerd tot een gebied van 260.000 hectare dat sinds april door de regionale overheid van Brits Columbia is opengesteld voor zogeheten 'clear-cut', volledige houtkap. En dat is volgens de milieubeweging een “ongehoord schandaal”, omdat dit gebied een van de zeer weinige oorspronkelijke oerbossen in gematigd gebied is, die er op aarde nog over zijn.

“Voor kortzichtig economisch gewin mag 74 procent van het oerbos volledig worden neergehaald. Bomen die soms een diameter hebben van tien meter en 95 meter hoog zijn en vaak meer dan duizend jaar oud, verdwijnen voorgoed omdat ze wel 50.000 dollar per exemplaar kunnen opleveren”, zegt Drieman, die nog ontdaan is over de “droeve aanblik” van de al gekapte gebieden die hij vanuit een watervliegtuigje bekeken heeft. “Als het kappen in dit tempo doorgaat, is het gebied in het jaar 2008 kaal.”

Sinds het kappen zijn al meer dan achthonderd actievoerders gearresteerd, maar vorige week waren er voor het eerst ook buitenlandse milieu-activisten in Canada actief. Greenpeace hoopt duidelijk te maken dat het vernietigen van het oerbos niet alleen een Canadese kwestie is. Duitsland, Japan, de Verenigde Staten maar ook Nederland importeren houtprodukten uit Brits Columbia. De firma MacMillan Bloedel die in het bewuste oerbos kapt, heeft een belang van 17 procent in de Nederlandse papierfabriek KNP-WT.

Drieman zegt te vermoeden dat de aanwezigheid van buitenlandse actievoerders, onder wie vier Europese Greenpeace-directeuren, verklaart waarom de Canadese justitie streng optreedt. De meeste actievoerders worden tegenwoordig in afwachting van hun berechting na betaling van een borgsom heengezonden. De eerste arrestanten hebben 45 dagen gezeten. Daarna volgden straffen van 30 dagen.

Woensdag bepaalt de Canadese rechter wanneer Drieman moet voorkomen. Hij riskeert dan een straf van tussen de 60 à 90 dagen. En hoewel Drieman zijn verblijf in de gevangenis heel onaangenaam vond - hij moest regelmatig handboeien aan, zat grote delen van de dag in eenzame opsluiting en droeg verplicht een bordeauxrood gevangenispak met witte gympies - zal hij zeker terugkeren voor de behandeling van zijn strafzaak. Drieman hoopt op een proces waar hij ruimschoots de gelegenheid krijgt het doel van zijn actie uiteen te zetten.

Drieman, die tot zijn komst bij Greenpeace in 1986 volkenrecht doceerde aan de Universiteit van Amsterdam, wil de Canadese rechter er onder andere van overtuigen dat verdragen van de VN zich verzetten tegen deze vorm van houtkap. Hij is bovendien van mening dat de Indianen recht hebben op het gebied dat de provinciale overheid nu laat kappen.

Greenpeace dringt er bij Nederlandse bedrijven op aan niet langer hout te importeren uit gebieden in Canada waar volledige kaalslag is toegestaan. Slechts hout uit bossen waar sprake is van duurzame bosbouw zou volgens Greenpeace geïmporteerd mogen worden.

    • Marcel Haenen