HENK KOORN OVER Rock & Bril

Hallo Venray treedt op in De Eland, Delft (18/11), Para, Breda (19/11), Nieuwe Pul, Uden (20/11), Fenix, Sittard (26/11), LVC, Leiden (27/11), Elckerlyk, Luttenberg (28/11), Doornroosje, Nijmegen (2/12), Gigant, Apeldoorn (3/12), Bolwerk, Sneek (4/12) en Nighttown, Rotterdam (9/12).

“Met mijn vorige bril was ik gevallen. Kijk, hier zie je nog een litteken. Met mijn kop op het asfalt. Eén glas was helemaal mistig geworden. De nieuwe heb ik niet expres uitgezocht omdat ik ermee wilde opvallen. Ik ben een winkel ingestapt en deze stond me het leukst. Eigenlijk is het een leesbril. De man van de brillenzaak moest er wel om lachen, ja.”

Henk Koorn is zanger en gitarist van de Haagse rockgroep Hallo Venray. Na een mislukte poging om het via het Delftse Camerettenfestival tot cabaretier te schoppen, zong hij in eerste instantie Nederlandstalige popmuziek. Vanaf het debuutalbum You Don't Hit A Guy With Glasses On uit 1989 ontwikkelde Hallo Venray zich tot een Amerikaans georiënteerde rockgroep, terwijl Koorns humoristische podiumpresentatie bijdroeg aan het succes. Vorig jaar stond de groep op Pinkpop en de nieuwe cd A Million Planes To Fly moet voor de internationale doorbraak zorgen.

“Van mijn eerste tot mijn negende woonde ik in Amerika. Onze oogarts heette Mister Brill. Ik was de eerste thuis die een bril moest dragen. Dat vond ik afschuwelijk. Op school vonden ze het een aanleiding om je op je bek te slaan. Als redmiddel zei je dan: 'you don't hit a guy with glasses on'. Pas toen ik mezelf met bril op de hoes van onze eerste plaat zag staan, realiseerde ik me dat het een titel was die met mijn uiterlijk te maken had.

“Rockzangers met bril hebben vaak iets intellectueels. John Lennon, een van mijn helden, met dat uilebrilletje. Lou Reed leest zijn teksten tegenwoordig met een leesbril, van een muziekstandaard. Voor mij heeft hij dat intellectuele altijd al gehad, ook toen hij nog geen bril droeg. Zijn muziek had diepgang, hoe simpel de liedjes ook mochten klinken. Iets dergelijks proberen we met Hallo Venray ook te bereiken.

“In de rock & roll wordt het dragen van een bril vaak geassocieerd met lulligheid. Dat begint in de kindertijd, want wie een bril draagt is een lulletje. Buddy Holly cultiveerde dat. Zelf doe ik dat ook, omdat ik bewust met een bril op het podium sta. Ik heb weleens lenzen geprobeerd, maar dat beviel niet. Te lastig. Als het me tijdens een optreden wazig voor de ogen wordt, is dat het sein om mijn bril af te zetten. Op Pinkpop heb ik dat gedaan, toen ik in mijn netkousen heen en weer rende. Op zo'n moment valt alles van me af en kan ik onbeperkt uit mijn dak gaan.”

    • Jan Vollaard