GEVULDE GEDROOGDE AUBERGINES

Een van de leuke aspecten van koken is nieuwe ingrediënten ontdekken. Tijdens een van mijn regelmatige bezoeken aan de Turkse slager voor onder andere Romeinse sla, brood, snijpeterselie, popcorn en een ruime keuze uit verschillende feta's, zag ik een prachtige ketting van wat bij navraag gedroogde, uitgeholde aubergineschillen bleken te zijn. Na verder informeren over eventuele toepassingen werd me verteld dat ik de vulling zelf kon verzinnen. De aubergines moeten alleen eerst in een ruime pan water koken, waardoor ze hun heerlijke zachte structuur en kenmerkende smaak terugkrijgen.

Voor 4 personen:

16 gedroogde aubergines

Vulling:

2 eetlepels arachide-olie

150 gram sjalotjes, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

750 gram lamsgehakt

zout en versgemalen peper

3 eetlepels fijngehakte peterselie

3 eetlepels fijngehakte verse munt

7,5 deciliter tomatensaus

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en doe er de gedroogde aubergines in. Laat ze 20-30 minuten koken en giet ze dan af. Zet ze weg.

Verhit de olie in een koekepan op een matig vuur en voeg de sjalot en knoflook toe. Laat ze circa 7 minuten fruiten zonder ze bruin te laten worden. Voeg het gehakt toe en bak het tot het volledig gaar is. Breng op smaak met zout en peper en roer er de fijngehakte peterselie en munt door. Vul de aubergines losjes met dit mengsel en schik ze in een ovenschaal. Schep de tomatensaus rond en over de aubergines en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de schaal circa 40 minuten in een op 180ß8 C voorverwarmde oven. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean