Gay Games ook met hetero's

Amsterdam heeft in Washington de Gay Games - een soort Olympische Spelen voor homosexuelen - van 1998 toegewezen gekregen. Volgens woordvoerder Bob van Schijndel van de Stichting Gay & Lesbians Games Amsterdam 1998 won de Nederlandse hoofdstad met “een dikke meerderheid” van de twee andere kandidaat-steden Atlanta en Sydney. Om twee redenen werd Amsterdam gekozen: de centrale ligging en hoge mate van tolerantie in stad en land. De Gay Games zullen zo'n 6,3 miljoen kosten en zullen ruim dertig takken van sport bevatten, waaronder dansen en dammen.

Waarom zijn er speciale Spelen voor homosexuelen nodig?

Waarom niet? We willen graag met elkaar sporten. Wie kan ons dat verbieden? Bejaarden gaan toch ook samen kaarten? Natuurlijk kunnen we gebruikmaken van de algemene sportvoorzieningen. Dat doen we ook. Maar integratie betekent geen aanpassing. We draaien het nu een keer om. Iedereen is welkom bij de Gay Games, ook hetero's mogen meedoen. Er zijn dus geen drempels. De enige drempel zou kunnen zijn dat iemand niet met homo's en lesbiennes wil sporten. Dat moet hij of zij dan ook niet doen, want dan wordt het toch niet gezellig.

Hoe kan je deelnemer worden?

Je kan straks intekenen voor een sport. Ieder op zijn eigen niveau. Ik zelf ga aan het 40+ zwemmen meedoen, want ik kan niet op tegen jongens van 18, 19.

In de top zijn maar weinig sporters bekend die homosexueel zijn.

Toch zouden gezien het landelijk gemiddeld ook in de sport drie à vier procent van de mensen homosexueel moeten zijn. Lang niet iedereen komt er voor uit. Dat is vervelend. Je moet het niet verzwijgen. In de artiestenwereld ismeer bekend, in de politiek langzamerhand ook. De sport vormt een uitzondering. Ik denk dat dat aan de macho-sfeer ligt die er in de sport heerst.

Statistisch gezien zou er in de Nederlandse voetbalselectie, die is afgereis d naar Polen, een homosexueel moeten zijn. Is dat ook de realiteit?

Niet dat ik weet. Er wordt van bepaalde voetballers wel beweerd dat ze homo zijn, maar zo lang ze dat niet zelf vertellen moeten we dat niet aannemen. Dat is verkeerd.

    • Hans Klippus