Franse Groenen danken Waechter af en mikken op een linkse koers

PARIJS, 15 NOV. 'Les Verts', een van de twee groene partijen in Frankrijk, gaan hun heil zoeken in een linkse politiek. Dat gebeurt tegen de zin van de man die in 1988 nog presidentskandidaat van de Groenen was, Antoine Waechter. Hij is als leider vervangen door de 35-jarige anesthesiste Dominique Voynet.

Op hun congres in Lille hebben de Groenen het afgelopen weekeinde een nacht doorgewerkt om van een versplinterde splinterpartij een soort nieuwe eenheid te maken. Het was van het begin af duidelijk dat de lijn-Waechter haar tijd had gehad. Bij een eerste stemming haalde hij maar 37,5 procent van de stemmen. Waechter was altijd voorvechter van een ecologische politiek die zich onttrok aan linkse of rechtse etiketten.

Daarin onderscheidde Waechter zich niet van die andere Groene partij in het Franse politieke landschap, Génération Ecologie, onder leiding van Brice Lalonde. Bij de algemene verkiezingen van maart dit jaar trokken beide partijen samen op. Hun hoop op een doorbraak naar twintig procent van de stemmen werd toen de bodem ingeslagen. Zij kwamen samen niet verder dan 7.63 procent, 4.01 procent voor de Groenen en 3.62 procent voor Génération Ecologie.

Het echec van dit voorjaar is nog scherper dan die percentages aanduiden: de verzamelde Groenen haalden nul zetels. De slag kwam hard aan. Gezien de personalistische politiek van Frankrijk was het niet verwonderlijk dat de beloofde eenheid ver te zoeken was. In het beleven en verklaren van de nederlaag bleek weinig overeenstemming te bestaan tussen de twee kleuren groen.

Typerend voor het Groene politieke landschap in Frankrijk van dit moment is dat in de week waarin 'Les Verts' moeizaam compromissen zoekend naar hun congres toewerken, de pragmatische eenmanspartij Génération Ecologie in het nieuws komt met een hernieuwd pleidooi voor meer vracht per spoor. Dit naar aanleiding van het zware verkeersongeluk op de snelweg Parijs-Bordeaux, waarbij drie vrachtwagens waren betrokken en vijftien doden vielen. GE-leider Brice Lalonde werkt overigens op verzoek van de gaullistische premier Edouard Balladur aan een advies over Frankrijk en de GATT.

Dominique Voynet was bij de algemene verkiezingen in maart overigens de enige Groene die met 47 procent van de stemmen in haar Oostfranse district ontkwam aan een politieke uitroeiing. Als kind van socialistische- en vakbondsouders heeft zij een vechtlustige en praktische Groene politiek beloofd. Maar een programma is het nog niet.

    • Marc Chavannes