Forse koerswinst voor Ahold door aandelensplitsing

AMSTERDAM, 15 NOV. Het aandeel Ahold boekte vanmorgen forse koerswinst op de Amsterdamse effectenbeurs. De splitsing van de aandelen en de notering op Wall Street waren volgens handelaren de belangrijkste redenen voor de koerswinst.

AMSTERDAM Ahold, dat vrijdag sloot op 45,80 gulden, was omstreeks het middaguur 1,40 gulden in koers gestegen. Het is een ongeschreven regel dat de koers van aandelen stijgt wanneer aandelen worden gesplitst. De omzet in het aandeel Ahold was niet groter dan normaal.

De andere fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen gemiddeld iets hoger. Belangrijkste reden voor de kooplust in Amsterdam waren de hogere koersen op de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkt afgelopen vrijdag. De EOE-index, die vrijdag sloot op 377,85 punten, doorbrak vanmorgen weer de grens van 380 punten. Sommige handelaren menen dat de EOE-index nu weer de weg omhoog is ingeslagen nadat op 4 november nog een hoogste koers aller tijden van 391,90 punten werd bereikt.

Unilever, dat ex-dividend (1,48 gulden) werd verhandeld, heroverde enig terrein na de koersverliezen vorige week. Beleggers waren teleurgesteld over de kwartaalresultaten van de voedingsmiddelen- en zeepgigant.

De beurs noteerde hoger, ondanks de lagere koers van de Amerikaanse dollar. Vanmorgen werd in Amsterdam voor de dollar een koers genoteerd van 1,8925 gulden na een slotkoers van 1,9035 gulden aan het eind van vorige week. Vrijdagavond was de koers in New York al gezakt tot 1,8910 gulden als gevolg van winstnemingen en het afnemende vertrouwen van de Amerikaanse consument.

De aandacht van de dollarhandelaren is deze week vrijwel geheel gericht op handelsaangelegenheden. Zo wordt morgen de handelsbalans van Japan gepubliceerd, met vermoedelijk weer een groter overschot. Belangrijker is de stemming in het Amerikaanse Congres van woensdag over de Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico. Wordt dat verdrag weggestemd, dan kan dat een negatief effect op de dollar hebben.

TOKIO De effectenbeurs van Japan had een slechte dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 418,94 punten tot 18.074,61 punten, het laagste peil van de afgelopen acht maanden. De daling kwam overeen met 2,3 procent. Tijdens de handel zakte de index even onder de 18.000-grens. De aandelenkoersen gingen naar beneden als gevolg van de sterke daling van enkele december-contracten. Ook de stijging van de yen ten opzichte van de dollar speelde een rol.