'Fast Eddy' Smulders vorstelijk beloond na lang werk in de ring

CASTELNAU-LE-LEZ, 15 NOV. 'Fast Eddy' Smulders dankt zijn bijnaam aan zijn enorme stootkracht.

Meestal is de nog nooit verslagen Brabander snel klaar in de boksring. Hij verspilt tijd noch moeite. Zaterdagavond had de voormalige kickbokser in het Zuidfranse Castelnau-le-Lez voor zijn doen lang werk. Maar de beloning was vorstelijk. Uitdager Eric Nicoletta gaf de Nederlandse Europese kampioen in het halfzwaargewicht de volle twaalf ronden goed partij. Over de uitslag bestond evenwel geen enkele twijfel. De twee juryleden en de scheidsrechter wezen unaniem Smulders als winnaar aan. “Het zou heel raar zijn geweest als deze partij onbeslist zou zijn gegeven”, liet Smulders gisteren in TV-sport weten. “Ik was winnaar, Nicoletta absoluut niet.”

De prolongatie van de titel leverde de dertigjarige krachtpatser uit Eindhoven ongeveer 100.000 gulden op. Een lucratief gevecht om het WK tegen de Duitser Henry Maske (IBF-versie) lijkt nu nog slechts een kwestie van tijd. Smulders kan voor titelgevechten van de twee andere grote bonden (WBO en WBC) ook in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika terecht. “Maar ik zou ook wel eens mijn Europese titel vrijwillig voor eigen publiek in Nederland willen verdedigen”, gaf Smulders te kennen.

Nicoletta, nummer één op de lijst van uitdagers, vocht in Castelnau-le-Lez voor zijn laatste kans op de Europese titel. De 33-jarige Fransman verloor in 1990 zijn kampioensgordel aan de Brit Tom Collins. De weg terug naar de top liep zaterdagavond dood. Nicoletta slaagde er niet in de koel boksende Smulders echt in de problemen te krijgen. De bescheiden Nederlander, die over een groot incasseringsvermogen beschikt, hield aan het duel slechts een wondje boven zijn rechter wenkbrauw over. “Het gevolg van een hele smerige elleboogstoot van Nicoletta”, aldus Smulders. “Gelukkig liep er geen bloed in mijn oog, anders had de scheidsrechter de partij moeten staken en was ik mijn titel kwijt geweest.”

In de tiende ronde van de enerverende partij leek Smulders alsnog een vroegtijdige beslissing te forceren. Hij sloeg Nicoletta met een rechtse directe behoorlijk aan. Na de reglementaire acht tellen rust herstelde de geroutineerde thuisbokser zich knap. Met een rechtse opstoot werd Smulders zelfs even aan het wankelen gebracht. Zijn achterstand in punten kon Nicoletta in de slotfase echter niet meer goed maken. Smulders boekte zijn vijfentwintigste minuut opeenvolgende zege als prof.