Elvis Costello

Elvis Costello. Two And A Half Years (Demon/Rough Trade: dpam 1234)

In de beginjaren van zijn carrière ontwikkelde Elvis Costello zich als een opgroeiend kind. Ook al bleven een aantal constanten gelijk, bij iedere cd waren weer meer elementen uitgewerkt. Uitgaand van zijn rudimentaire eerste, My Aim Is True, die in Costello's bijtende zang nog een punk-invloed had, was de tweede, This Year's Model, verzorgder, mede dankzij zijn nieuwe vaste begeleidingsband The Attractions. Op de derde, Armed Forces, begon Costello bovendien met serieus 'mooi zingen'. De arrangementen werden aangevuld met strijkers en soms een galm-effect.

Voor de cd-box Two And A Half Years zijn de opnamen uit de eerste twee en een half jaar van Costello's loopbaan samengevoegd: de drie eerste cd's en een live-cd, Elvis Costello. Live at El Mocambo. De oorspronkelijke lp-versies zijn bovendien aangevuld met 'outtakes', nummers die nooit de reguliere studio-lp's gehaald hebben. Ook die outtakes blijken van grote klasse: een cover van My Funny Valentine en eigen creaties als Wave A White Flag en Talking In The Dark. In het onbekende Cheap Reward zijn tekstfragmenten te horen die Costello later gebruikt heeft voor het nummer Lip Service.

In zijn zelf geschreven liner notes verontschuldigt Costello zich voor zijn openlijke imitatie van bepaalde Amerikaanse songschrijvers als Randy Newman enLowell George. Maar intussen, tien Costello-cd's later, is allang duidelijk dat Costello zich een geheel eigen stijl en geluid heeft verworven. Het wonderkind is waardig volwassen geworden.

    • Hester Carvalho