Einde van de wereld laat nog even op zich wachten

MOSKOU, 15 NOV. In tegenstelling tot wat een sekte in Kiev had voorspeld, is gisteren het einde van de wereld niet gekomen. De leiders van de zogeheten 'Witte Broederschap' zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens vandalisme en afpersing.

Maria Tsvigoen, alias Maria Devi Christos, een voormalig Komsomol-leidster, en haar echtgenoot Joeri Krivonogov, voormalig onderzoeker naar middelen voor psychologische oorlogsvoering, hadden het einde van de wereld aangekondigd voor 14 november (aanvankelijk 24 november). Hun volgelingen zouden op die dag in Kiev door Christos naar de hemel worden geleid. De politie in de Oekraïense hoofdstad hield aanvankelijk rekening met de komst van 140.000 sekteleden. Maar afgelopen woensdag werden Tsvigoen en Krivonogov gearresteerd toen zij met ongeveer 60 aanhangers de Sofia-kathedraal in Kiev probeerden te bezetten.

Gisteren verzamelden zich ongeveer 300 mensen bij de kathedraal, maar dat bleken vooral journalisten en verontruste moeders te zijn. Zij waren afgekomen op berichten dat de overwegend jeugdige sekteleden op de dag van de apocalyps massaal zelfmoord zouden plegen. De sekteleden zelf lieten zich niet zien.

“Onze veiligheidstroepen hebben dit op een goed manier aangepakt. Het keerpunt was de arrestatie van de twee leiders. Dat voorkwam dat golven volgelingen naar Kiev kwamen”, verklaarde, opgelucht en tevreden, onderminister van binnenlandse zaken Valentin Nedrenalo gisteravond.

Van de ongeveer achthonderd sekteleden die de politie de afgelopen twee weken heeft aangehouden, zit nog ongeveer de helft vast. Nedrenalo riep hun moeders op ze te komen ophalen. Hij vroeg Westerse landen psychiaters te sturen om sekteleden te helpen die het slachtoffer zijn van hersenspoeling.