De 55+'er als gat in de markt

Een nieuw gat in de politieke markt: de 55-plusser. En de 55+ club, die in mei de Tweede Kamer in wil, is zeer actief. Nog maar nauwelijks was bijvoorbeeld bekend dat het Limburgse Tweede-Kamerlid voor het CDA Walter Paulis op een praktisch onverkiesbare plaats (nummer 61) op de nieuwe kandidatenlijst stond, of hij had al een briefje in de bus van het bestuur van de 'Kieskring Limburg' van de 'Politieke Unie 55+'. Of hij zo snel mogelijk contact met hen wilde opnemen.

Paulis is 60 jaar oud en hij had, nadat zijn slechte plaatsing op de lijst bekend was geworden, in Limburgse kranten zijn ongenoegen geuit over de oudere volksvertegenwoordiger en de oudere kiezers als vergeten groep. “Waarom wel dertig procent vrouwen op de lijst en niet twintig procent ouderen”, vroeg hij zich af. Met oudere kiezers wordt geen rekening gehouden en op de nieuwe CDA-lijst kunnen de katholieke ouderen al helemaal niet meer terecht. Daar staat op een verkiesbare plaats alleen nog de voormalige ARP'er Marten Beinema, die eind deze maand 61 jaar wordt.

Daar wilden de 55-plussers meer van weten. De brochure, die Paulis van de Politieke Unie 55+ kreeg toegestuurd, weet te melden dat 3,5 miljoen miljoen kiesgerechtigden van 55 jaar en ouder “duidelijkheid en zekerheid” willen. “Jongeren regeren in ons land over ouderen”, stellen de initiatiefnemers vast. Drie leden van het bestuur worden met name genoemd, voorzitter J. Hovenkamp uit Bosch en Duin, vice-voorzitter G. Claus te Leidschendam en secretaris D.J. Schakelaar te Holten.

H. Leerkes uit Enschede geeft nadere informatie: “Wij zijn allemaal baanloze mensen. Als je veertig bent geweest, kun je het tegenwoordig in Nederland wel schudden en na je vijftigste kom je helemaal niet meer aan de bak. Als 55-plusser hou je op te delen in de macht. Wij pikken het niet langer door de andere partijen te worden genegeerd.” De Politieke Unie 55+ is in augustus dit jaar serieus begonnen. De Unie heeft inmiddels 1500 leden en doet in mei mee in alle negentien kiesdistricten

Zal de CDA'er Paulis met hen meedoen? “Nee hoor”, zegt hij. “Net zo goed als ik tegen een vrouwenpartij ben, ben ik tegen een partij voor ouderen. Maar ik vind wel dat men de betekenis van ouderen in mijn partij onderschat. Die brochure van die nieuwe partij zal ik in het CDA eens flink laten rouleren.” (RM)

    • Kees Versteegh