Count Basie

Count Basie : The Original American Decca Recordings (GRP 36112)

In 1936 sloot een argeloze Count Basie een zeer onvoordelig contract met de Amerikaanse Decca maatschappij. In drie jaar zou hij 72 plaatkanten leveren tegen de ronde som van 750 dollar en geen stuiver aan royalties. Het werden uiteindelijk 58 stukjes die op The original American Decca Recordings voor het eerst bij elkaar staan, inclusief vijf alternate takes waaronder een versie van Blame it on my Last Affair, gezongen door Helen Humes.

Jazzliefhebbers kopen dit chronologisch samengestelde boxje met drie cd's natuurlijk niet om de liedjes. De soepele swing, de vurige riffs en het efficiente pianospel van de leider (op twaalf stukken leidt hij een trio), die maken deze opnamen klassiek. En natuurlijk de solo's van grote stilisten als trompettist Buck Clayton, trombonist Dicky Wells en natuurlijk Lester Young, de legendarisch saxofonist die zijn tijd tien jaar vooruit was.

Ook verder over deze door Orrin Keepnews geproduceerde uitgave niets dan goeds. Het met behulp van het No Noise systeem opgepoetste geluid klinkt helder en naturel, de cd's gaan vergezeld van een boekje van 32 pagina's waarin vele feiten over deze opnamen te vinden zijn, zoals een opgave van wie waar soleert. Van Honeysuckle Rose uit januari 1937 tot Lady be good van ruim twee jaar later, waarna Basie ijlings naar Columbia holde. Dat bluesshouter Jimmy Rushing in Good Morning Blues van 'Santa Claus' en 'Christmas Time' gewaagt, maakt deze box extra aantrekkelijk.

    • Frans van Leeuwen