Brits blad biedt Polen premie bij overwinning

LONDEN,15 NOV. De Britse krant The Daily Mirror heeft vandaag aan de spelers van het Poolse elftal 10.000 pond per persoon beloofd als ze woensdag het Nederlandse elftal verslaan. Het blad looft ook 10.000 pond per doelpunt uit aan het Engelse team dat woensdag tegen San Marino zeven goals moet maken om zich nog te kunnen kwalificeren voor de wereldkampioenschappen voetbal. Maar waar de Engelse spelers eventueel gewonnen geld aan een liefdadig doel moeten geven, zegt de Mirror dat de Polen hun 10.000 pond zelf mogen houden. Voor het geld - circa 27.000 gulden - is in Polen een flat te koop.

De campagne van de krant - op de voorpagina gepresenteerd als een actie “to save England” - moet vooral gezien worden als Wiedergutmachung voor de golf van kritiek die de Mirror-kranten over zich heen kregen na het publiceren van illegaal genomen foto's van prinses Diana in gympakje, nu precies een week geleden. De krant kleedt zich daarom in de nationale vlag en doet een bewogen beroep op het Poolse team Engeland uit zijn vrijwel kansloze positie te halen. Enig cynisme is op zijn plaats: elders in de krant wordt verslag gedaan van de volstrekte puinhoop waarin het Poolse voetbal zich bevindt: een voetbalfederatie in financiële nood, een eredivisie in shock na een groot omkoopschandaal en een publiek dat absoluut niet geïnteresseerd is in de komende wedstrijd tegen Nederland.

De Poolse team-manager Ladislaw Cmikiewicz zegt tegen de Mirror dat hij de uitgeloofde beloning “een schitterende aansporing” vindt: “En we hebben al zo veel goede motieven om te winnen”. De Pool refereert vermoedelijk aan de bonus van 4.000 pond voor een overwinning en 2.500 pond voor een gelijk spel, die Polen elke speler zelf al in het vooruitzicht heeft gesteld. Maar de Mirror weet het eigen gebaar aan te kleden met de mededeling dat ook de paus, en daarmee eigenlijk Onze Lieve Heer zelf, aan de zijde van het Poolse team staat en een gebed voor een Poolse overwinning zal zeggen. Zoals de krant zelf - met enige moeite - kopt: “Thanks a z-lot-y”.

Nederlandse spelers die alle kwalificatieduels hebben gespeeld, krijgen een premie van 32.500 gulden.

    • Hieke Jippes