Billie Holiday

The Complete Billie Holiday on Verve 1945 - 1959 (Verve 517 6582)

De eerder in een (nog chiquere) nostalgie-editie uitgebrachte box The complete Billie Holiday on Verve, 1945-1959 is verplichte kost voor wie elk bewaard geluid van Holiday in huis wil hebben. Ze is op deze 10 cd's namelijk niet alleen als zangeres te horen maar ook moppen tappend, hoestend en lachend. Dat laatste bijvoorbeeld, een repetitie ten huize van bassist Artie Shapiro, voorafgaand aan twee studio-sessions in Los Angeles die destijds o.a. de prachtige lp Music for Torching opleverden. Die sessions staan nu op cd, uitgebreid met valse starts, afgebroken versies en een complete alternate take van A Fine Romance.

Een andere nooit voor uitgave bestemde geluidsband laat Holiday horen met haar manager en ghostwriter William Dufty aan de vooravond van een concert in Carnegie Hall ter ere van het verschijnen van haar autobiografie Lady Sings the Blues. Dat ook een kleuter van anderhalf zich hierbij nadrukkelijk laat horen, is niet onbelangrijk omdat het Billie verleidt tot lichtelijk in gin gedrenkte versies van de Beer Barrel Polka en A Yiddishe Momme. De boekpresentatie zelf met fragmenten gelezen door Gilbert Millstein en wel eerder uitgebracht op lp, staat op nummer acht, gevolgd door een studio-session in gezelschap van o.a. Ben Webster met o.a. een 'nieuwe' versie van Comes Love.

Van liefde kreeg Billie Holiday volgens eigen zeggen te weinig en het luisteren naar deze bijna twaalf uur muziek maakt dat tekort soms heel voelbaar. De dronkemansbravoure tijdens de repetities, de wanhopige poging om op het Newport Festival van 1957 zwaar hijgend een 'mooie' versie van My Man af te leveren, het enorme contrast tussen haar versleten stem en de fondantstrijkers van Ray Ellis in de laatste opnamen, ze laten niet onberoerd.

Nog geen drie maanden hierna overleed Billie Holiday, omdat, volgens Harlems graffiti, 'at 44, she could make it no more'. Hoe dat kwam en hoe het ging staat te lezen en te zien in het schitterend uitgevoerde 220 pagina's dikke boekje dat bij deze uitgave is gevoegd. De lente van Billie Holiday is vastgelegd door Columbia, wie van herfst en winter houdt kan met deze box nog jaren voort.

    • Frans van Leeuwen