Beurs Hongkong hervat stijging

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Hongkong eindigden vandaag op recordhoogte. Na een kortstondige terugval eerder deze maand, werd de opwaartse koerslijn vorige week weer opgepakt. Vandaag steeg de belangrijkste graadmeter, Het Hang Seng koersgemiddelde met 32,09 punten (0,3 procent) tot een nog eerder bereikt hoogtepunt van 9.733,34. Vrijdag was het koersgemiddelde nog met 26 punten opgeklommen.

Financiële deskundigen zien in de weer aantrekkende kooplust een weerspiegeling van het gematigde optimisme dat beleggers koesteren over de uitkomst van de Brits-Chinese onderhandelingen over de politieke toekomst van de Kroonkolonie die in 1997 weer onder Chinees gezag zal komen. De economie van Hongkong reekt verder dan alleen het eigen territorium. Een groot deel van de economische macht van Hongkong is verankerd in de industrie- en handelsgebieden op het Chinese vasteland. Afgezien van de politieke consequenties die de inlijving van Hongkong door China teweeg kan brengen, kijken marktdeskundigen toch ook wel met enige zorg naar de vaste wisselkoersverhouding tussen de Hongkong dollar en de Amerikaanse dollar en vragen zich af hoe lang de hieruit voor voor Hongkong voortspruitende gunstige situatie zich zal kunnen handhaven. Als gevolg van de (sinds 1983 bestaande) valutakoppeling volgen de korte rentetarieven van Hongkong die in de VS. Omdat de economische situatie in Hongkong evenwel geheel anders is dan die in de VS - de consumentenprijzen in Hongkong nemen met 8 tot 9 procent toe terwijl in de VS de inflatie momenteel tussen de 2en 3 procent bedraagt - ligt de korte rente in Hongkong op dit moment ongeveer 500 basispunten onder de eigen inflatie en verschaft dit Hongkong een negatieve rëele rente van tegen de 5 procent, een unieke situatie in het Verre Oosten.

Afketsing van de Brits-Chinese besprekingen, afkoeling van de Chinese economie en de verbreking van de valutaire koppeling met een heroriëntering op een meer realistische (beduidend hogere) rentestand, zijn enkele bepaald niet ondenkbeeldige dreigingen die het optimisme van beleggers nog op de proef kunnen stellen en de beurskoersen van Hongkong doorgaans een grillig verloop laten zien.