Beroering in Paramaribo na aanslag op videotheek Sardjoe

PARAMARIBO, 15 NOV. Als de zon om zes uur opkomt, weet Paramaribo nog niets van de aanslag op Henna's Videotheek. Nachtwachters fietsen na afloop van hun dienst over de Tourtonnelaan het stadscentrum uit, langs joggers die op weg zijn naar de Cultuurtuin - voordat het te warm wordt. Tegen half zeven vertonen de eerste kerkgangers zich.

Op de zondagse vlooienmarkt langs de Tourtonnelaan bespreken de eerste klanten het nieuws dat president Ronald Venetiaan volgens het televisiejournaal anonieme bedreigingen heeft ontvangen. Hij wordt verscherpt bewaakt. Tot nu toe had de president alleen een wachter tot zijn beschikking in een diensthuisje bij zijn woning aan de Dieterstraat. Nu wordt de straat 's nachts gedeeltelijk door de politie afgesloten.

Plotseling verspreidt zich het nieuwtje dat er een explosie is geweest bij de bekende videotheek 'Henna's', eigendom van de hindoestaanse zakenman Dilip Sardjoe. Mensen reageren geschokt, maar nauwelijks verbaasd: ruim een week geleden werd Sardjoe, die geldt als een van de rijkste mannen van het land, al het doelwit van een aanslag. Toen werd een granaat gegooid naar zijn auto-showroom in de stad. Het projectiel ontplofte niet.

Dit keer deed de granaat het wel. Na hun inkopen te hebben gedaan verdringen de nieuwsgierigen zich voor de gebroken ruiten van de videotheek aan de Koprofowroestraat. Rechercheurs en agenten van de Militaire Politie inventariseren de schade en zoeken naar sporen.

Onder de toeschouwers is ook Dilip Sardjoe zelf, een gedrongen, onberispelijk geklede man. Naast hem slaat, in een vrijetijds-truitje, minister van justitie en politie Girjasing het werk van zijn ondergeschikten gade. Aan zijn half gekamde haar is te zien dat hij op dit vroege uur hals over kop is toegesneld om poolshoogte te nemen op de plek van de misdaad.

Sardjoe heeft wel meer problemen - ook met het ministerie van Girjasing, een partijgenoot in de hindoestaanse regeringspartij VHP. Zijn naam is genoemd in de smeergeld-affaire, hij zou een van de prominente Surinamers zijn die geld hebben aangenomen van twee Nederlandse bedrijven. Sardjoe legde zijn functie als penningmeester van de VHP neer. Vorige week bepaalde de ministerraad dat hij niet in aanmerking komt voor een vergunning om in het buitenland levensmiddelen voor Suriname te kopen, ook al was hij de goedkoopste inschrijver voor de opdracht.

Zolang het onderzoek naar de smeergelden loopt, wil de ministerraad geen zaken met hem doen. Daar heeft de nieuw benoemde minister van handel en Industrie, Richard Kalloe, de hand in gehad. Ook Kalloe is lid van de VHP - en de partij heeft al geïrriteerd gerageerd op het kabinetsbesluit. Als de regering bezwaren heeft tegen Sardjoe, had ze die vóór de openbare inschrijving bekend moeten maken, vindt de VHP.

De politie schrijft de aanslagen toe aan het 'Revolutionaire Actie Front' (RAF), dat in pamfletten de hindoestaanse handels-elite heeft bedreigd, de 'tarantula's' die het land zouden uitzuigen. In politieke kringen wordt gespeculeerd over banden tussen de 'RAF' en ex-legerleider Desi Bouterse, voorzitter van de oppositiepartij NDP, die heeft beloofd dat de regering-Venetiaan Kerstmis niet zal halen. De NDP heeft elke betrokkenheid ontkend.

Tegen negen uur wordt bekend dat er zaterdagochtend ook bij de woning van vice-president Jules Ajodhia iets aan de hand is geweest. Twee mannen probeerden zijn woning aan de achterkant te bereiken. Bewakers merkten hen op, waarna ze wegrenden en er in een gereedstaande auto vandoorgingen.

    • Leo Morpurgo