Belgen staken tegen crisisplan van de regering; Haven Antwerpen ligt stil

BRUSSEL, 15 NOV. In verschillende openbare en particuliere sectoren in België wordt vandaag gestaakt tegen het crisisplan dat de regering-Dehaene momenteel voorbereidt.

Gisteravond al kwam de haven van Antwerpen stil te liggen, bruggen en sluizen zijn onbemand. Vanochtend reden de meeste bussen niet uit. De stakingsoproep werd ook massaal opgevolgd in de metaal.

De acties zijn bedoeld als waarschuwing aan het adres van het rooms-rode kabinet van premier Dehaene om bij zijn pogingen een globaal akkoord op te stellen over bezuinigingen in de sociale zekerheid, herstel van concurrentiekracht en groei van de werkgelegenheid, de lasten niet eenzijdig op de schouders van de werknemers te leggen. Pogingen om ook de sociale partners te betrekken bij het crisisplan - waarover nu al enkele weken intensief wordt overlegd - zijn gestuit op de weigering van de socialistische vakbond ABVV om ingrepen toe te staan in lopende arbeidsovereenkomsten.

De huidige 24-uurs stakingen hebben niet alleen de steun van het ABVV, maar ook van de christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB. De strategie van de actievoerders is om de komende tijd telkens in verschillende sectoren, in verschillende regio's en op verschillende tijdstippen het werk neer te leggen, om zodoende de druk op de regering maximaal op te voeren. Vandaag rijden bijvoorbeeld in Brussel geen trams, bussen of metro, en ligt het streekvervoer in België voor een groot deel stil. Het treinverkeer is uitgezonderd van de acties. De Belgische spoorwegen zullen pas aanstaande vrijdag staken, evenals de post en de Belgische telefoondienst Belgacom.

In Antwerpen hebben niet alleen de verschillende havendiensten het werk neergelegd, maar voeren ook politie en brandweer actie. De stakingsoproep gold vandaag ook het bankwezen en de distributie. In Wallonië bleven de meeste supermarkten van GB gesloten, maar in Brussel en in Vlaanderen waren de meesten gewoon open.

Cipiers van de gevangenissen in Brugge, Antwerpen en Gent begonnen gisteravond al met hun acties. In de gevangenis van Leuven werd vandaag normaal gewerkt. Daar kwamen de bewaarders onlangs nog in verzet tegen de grote werkdruk als gevolg van de structure overbevolking in de Belgische gevangenissen.

Overigens gingen ook de ambtenaren van de ministeries vandaag niet naar hun werk. Maar dat stond los van de stakingsoproep. Vandaag wordt in België het Feest van de Dynastie gevierd en dat levert de ambtenaren al een vrije dag op.