Allochtoon voert lijst van PvdA aan

UTRECHT, 15 NOV. De 39-jarige Abdou Najib, van Marokkaanse afkomst en vier jaar raadslid, wordt lijsttrekker voor de PvdA in Utrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is voor het eerst dat een allochtoon bij de PvdA lijsttrekker wordt. Najib, directeur van het Centrum Buitenlanders Midden-Nederland, neemt de plaats in van J. van Lidth de Jeude.

Van Lidth de Jeude, die nu wethouder van financien is, heeft op de concept-kandidatenlijst een onverkiesbare plaats gekregen, omdat hij zich beschikbaar stelt voor een burgemeesterspost. Van Lidth was onlangs de eerste gegadigde voor de burgemeesterspost in Leeuwarden, maar daar werd de D66-er H. Apotheker benoemd.

De Utrechtse PvdA heeft besloten om de helft van de kandidatenlijst uit vrouwen te laten bestaan. Om de doorstroming te bevorderen mag bovendien slechts de helft van de zittende raadsleden aanblijven. Fractieleidster M. Spit heeft een baan geaccepteerd als directrice van een bureau voor rechtshulp en keert niet terug in de raad. Het raadslid L. Vellekoop was alleen beschikbaar voor een onverkiesbare plaats, omdat zij een baan in Rotterdam heeft aanvaard.

Met een tweede plaats op de lijst is P. van der Linden, directrice van een MBO-scholengemeenschap, de eerste vrouwelijke nieuwkomer. Andere vrouwelijke nieuwkomers zijn op de vierde plaats Y. Blommendaal, medewerkster van de Sociale Verzekeringsraad, en op de zesde plaats J. Leyenaar, directrice van een hulpverleningsorganisatie. Wethouder F. van der Sluijs van welzijn staat evenals de vorige raadsverkiezingen op de derde plaats. Zijn collega van stadsvernieuwing, G. Mik, is vijfde op de lijst.

Volgens afdelingsvoorzitter H. Bos heeft de Utrechtse PvdA er voor gekozen om geen mensen van buitenaf in te zetten om de zo gewenste vernieuwing van de gemeentepolitiek te realiseren.

De keuze voor doorstroming en vrouwen heeft tot gevolg dat vice-fractievoorzitter H. Woldberg naar een negende plaats is gezakt en fractiesecretaris J. Kneepkens elfde staat. De Utrechtse PvdA bekleedt momenteel twaalf zetels.