Aanval op VN-konvooi in Somalië

MOGADISHU, 15 NOV. Gewapende bandieten hebben zaterdag vijftien Somalische chauffeurs gedood bij een aanval op een niet-militair konvooi nabij de Somalische hoofdstad Mogadishu en zich uit de voeten gemaakt met tien van de trucks. In Mogadishu zelf werd later op de dag dichtbij het hoofdkwartier van de VN een Amerikaanse VN-medewerker neergeschoten nadat zijn auto door bandieten was gegijzeld. Hij overleed gisteren aan zijn verwondingen.

De aanval op het konvooi was een van de gewelddadigste van de afgelopen maanden. Volgens de VN keerde het konvooi terug van een bevoorradingstocht naar Italiaanse VN-troepen en waren de vrachtwagens leeg. Geschillen tussen clans zouden de aanleiding voor de aanval zijn geweest. De vijftien gedode chauffeurs behoorden tot de Habre Gedir-clan van krijgsheer Aideed, hun aanvallers tot de rivaliserende Hawadle-clan.

Zondag werd een ander particulier konvooi beschoten dat werd geëscorteerd door Amerikaanse militairen. De escorte beantwoordde het vuur, waarna het konvooi zijn weg kon vervolgen. Volgens waarnemers dreigt Somalië, gezien de toenemende activiteit van bandieten en gevechten tussen clans, weer af te glijden naar de anarchie die heerste voor de komst van de Amerikanen in december vorig jaar.

Een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Mogadishu meldde vandaag dat enige leden van de extremistische moslim-organisatie 'Hezbollah' in Mogadishu zijn aangekomen. Deze zouden aanvallen met autobommen voorbereiden op Amerikaanse en VN-troepen. De Amerikanen hebben al eerder het vermoeden uitgesproken dat de factie van krijgsheer Aideed banden heeft met extremistische moslims uit Iran of Soedan. Aanhangers van Aideed hebben deze berichten altijd afgedaan als propaganda tegen hun leider.

Op 31 maart zullen de Amerikaanse troepen, die de ruggegraat vormen van de VN-aanwezigheid in het land, uit Somalië zijn teruggetrokken. De Verenigde Naties beraden zich deze week op verlenging van het VN-mandaat voor Somalië en op strategieën die de VN kunnen toepassen na het Amerikaanse vertek. (AFP)