Weekoverzicht

Euro Disneyland meldde over het afgelopen boekjaar een verlies van 5,3 miljard franc (1,8 miljard gulden). Het verlies is grotendeels veroorzaakt door een eenmalige afschrijving van 3,6 miljard franc.

Het bestuur van het pretpark bij Parijs spreekt van “aanloopkosten”. Maar de beleggers oordeelden daar heel anders over. De aandelen duikelden naar een koers van ruim 31 franc. In april 1992, toen in het land van Mickey Mouse de deuren openden, stonden de aandelen nog op 160 franc. In beurskringen wordt getwijfeld of Eurodisney de crisis overleeft. Een reddingsoperatie door financiers en de Amerikaanse grootaandeelhouder Walt Disney Corp (49 procent) is nodig.

Operatie Alcazar, de codenaam voor de fusiegesprekken tussen de KLM, SAS, Swissair en Austrian Airlines, wacht nog steeds op een doorbraak. Overleg in Stockholm leverde vorig weekeinde niets op. Het hete hangijzer is de keuze voor de Amerikaanse partner: wordt het KLM's Northwest of Swissair-partner Delta. Nog deze maand wordt de knoop doorgehakt, zei SAS-onderhandelaar Jan Carlzon.

De kansen op een Europees akkoord over sanering in de staalindustrie zijn gedaald na een afwijzing van de Duitse saneringsplannen door de Europese Commissie. Deze vergadert op 18 november over plannen om de produktiecapaciteit in de EG te verminderen. Bonn had voorgesteld het Oostduitse Ekostahl in een particulier en staatsbedrijf te verdelen. Het eerste zou in handen komen van het Italiaanse Riva. De Europese Commissie noemt de constructie kunstmatig. Bovendien zou de produktiecapaciteit met bijna een miljoen ton stijgen.

De fusie van het Franse Renault en het Zweedse Volvo komt steeds meer op losse schroeven te staan. Sören Gyll, voorzitter van de raad van bestuur van Volvo, wil het eerder gesloten akkoord tussen beide autofabrikanten openbreken. Hij hoopt hierdoor alsnog de steun van de Zweedse aandeelhouders te krijgen. Deze vinden dat Volvo voor een te zachte prijs van de hand gaat en dat de Fransen, die 65 procent van de aandelen krijgen, te veel zeggenschap krijgen.

Een nieuwe ontwikkeling was er in een affaire over 5,5 miljard dollar aan illegale leningen voor wapenaankopen in de jaren tachtig aan Irak, waarbij de VS, Italië, Duitsland en Engeland zijn betrokken. Volgens de ex-filiaalhouder van de Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro in Atlanta, waarlangs het geld werd gesluisd, waren de regeringen van de VS en Italië destijds volledig op de hoogte. De hoge bankemployé, Christopher Drogoul, beschuldigde in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de Amerikaanse openbare aanklager van “onwil” de waarheid aan te horen. De voorzitter van de betrokken Huiscommissie sprak van de “grootste bankfraude” in de Amerikaanse geschiedenis. Hij meende ook dat het Amerikaanse departement van justitie zich in de zaak “corrupt” heeft getoond.

Het huisarrest van de Italiaanse topondernemer De Benedetti is opgeheven, omdat hij meewerkt met justitie. De 59-jarige baas van het computerbedrijf Olivetti wordt verdacht van betaling van smeergeld aan de Italiaanse PTT. De Benedetti zegt dat hij is gedwongen te betalen en spreekt van afpersing. Het Italiaanse ministerie van justitie is inmiddels een onderzoek begonnen naar politieke druk om De Benedetti te vervolgen in de zaak van de Banco Ambrosiano, die in 1982 na malversaties failliet ging. De Olivetti-topman heeft het politieke establishment altijd bekritiseerd en de politici zouden daarom wraak hebben willen nemen.

De Franse Senaat heeft ingestemd met een voorstel om de werkweek te verminderen tot 32 uur per week om zo de hoge werkloosheid van bijna 12 procent te bestrijden. Het gaat om een experiment waaraan bedrijven vrijwillig kunnen meedoen. Tegenstanders menen dat op deze manier slechts de armoede wordt verdeeld.

    • Hans Buddingh'