Taiwan kapt gesprekken met BA

TAIPEH, 13 NOV. British Aerospace (BAe) en Taiwan Aerospace (TAC) hebben de onderhandelingen over de gezamenlijke bouw van een vliegtuig voor regionaal verkeer beëindigd.

De Taiwanese maatschappij is nu op zoek naar andere partners, zo heeft de bestuursvoorzitter van TAC, Hou Chen-Hsiung, gisteren bekendgemaakt. Een verdere samenwerking met de Britten is een hopeloze zaak. BAe wilde een klein vliegtuig ontwikkelen, terwijl Taiwan meer geïnteresseerd was in een groter en dus duurder model. Het definitief niet doorgaan van de samenwerking is een klap in het gezicht van de Britten. Zij hadden gehoopt de hoge ontwikkelingskosten te delen. Ook dacht BAe zo'n drieduizend arbeidsplaatsen te kunnen uitsparen. Het stoppen van de gesprekken komt niet meer als een verrassing. Al gauw na de aankondiging van de plannen vorig jaar werd bekend dat de twee partners voortdurend kibbelden over de kosten en toekomstplannen. (DPA)