Süddeutsche Zeitung drukt bijlage met bloed

MÜNCHEN, 13 NOV. De in München verschijnende krant Süddeutsche Zeitung heeft bloed van vrouwen uit het voormalige Joegoslavië laten afnemen voor het drukken van de wekelijkse bijlage om op die manier de aandacht te trekken voor de wreedheden in Bosnië. Het gaat om een halve liter bloed die vrijwillig is afgestaan door acht vrouwelijke vluchtelingen uit Joegoslavië die momenteel in Duitsland verblijven. Het bloed is gemengd met de drukinkt bestemd voor de bijlage die komende vrijdag verschijnt.

De actie is een initiatief van de Amerikaanse kunstenares Jenny Holzer, die al drie jaargangen achtereen het zesenveertigste nummer van de weekendbijlage van de Süddeutsche Zeitung verzorgt. Zij heeft de halve liter bloed met zeven liter inkt laten mengen om daarmee de tekst op de omslag te drukken, die luidt: “Waar vrouwen sterven, ben ik klaarwakker.” Ze verklaarde de lezers van de krant uit hun lethargie te willen wekken en de media opnieuw te willen interesseren voor de wreedheden die jegens vrouwen worden begaan. “Ik wil choqueren, omdat het probleem zo choquerend is”, zo zei ze ter toelichting. In het nummer is een deel van de tekst afgedrukt op foto's van blote huid. “De geschiedenis wordt geschreven op de lichamen van vrouwen”, aldus mevrouw Holzer.

Het Duitse Rode Kruis heeft met verontwaardiging kennis genomen van de actie van de Amerikaanse kunstenares. “Absurd en walgelijk”, was het commentaar van de organisatie, zeker gezien het feit dat veel Duitsers al getraumatiseerd zijn door het recente schandaal over de met het aids-virus besmet bloed. Ook in de Duitse media is met een gevoel van weerzin op het initiatief van de Amerikaanse gereageerd. (AFP)