Salomonsoordeel

Kampt ABN Amro in Nederland met haar imago als beul, bij buitenlandse investeerders heeft zij het gezicht van een socio-bank.

De Amerikaanse analisten van Salomon Brothers komen tot de conclusie in een rapport over de 50 marktleiders in het bankwezen dat ABN Amro last heeft van sociaal beleid. De bank zou expres lage doelstellingen hebben gesteld bij de fusie tussen ABN en Amro om op een sociale manier het personeelsbestand te kunnen verminderen. ABN Amro blijft mede daardoor in de verhouding kosten-baten achter bij sommige Amerikaanse en Japanse banken, maar ook bij Europeanen als Banco Popular Español of Credit Suisse. Maar het sociale gezicht van ABN Amro is tijdelijk. Salomon verwacht dat ABN Amro toch 1,5 à 2 miljard gulden zal besparen en niet 500 miljoen gulden, zoals het bestuur zelf heeft gezegd. Het is meer een kwestie van timing dan van management, zo luidt het Salomonsoordeel. (WvE)