Relikwieën van de 'Grote' Eerste Wereldoorlog; Industrieterrein van de dood

Deze week werd in Frankrijk herdacht dat 75 jaar geleden een einde kwam aan la Grande Guerre. Over de Eerste Wereldoorlog wordt nog altijd met ontzag gesproken, vooral in het door littekens van de frontlijn doortrokken Picardië. In ieder dorp staat wel een museumpje. Het nieuwste museum, Historial in Péronne, onderscheidt zich van de talloze andere omdat het zich niet beperkt tot slachtpartijen maar de oorlog in een groter geheel plaatst. De loopgraven en mijnkraters zijn het best vanuit de lucht te zien.

'Het deed zich heel direct in mijn omgeving voor. Ik herinner me dat ik eens iets voor een onderzoeksprogramma voorstelde en dat niemand een woord zei. Ik werd volslagen genegeerd. Doodverklaard worden is erger dan openlijk bestreden worden. Ik werd er razend van, ik heb ook eens iemand aangevlogen.''

    • H.J.A. Hofland
    • Edmond Hofland