POLPETTINA IN SALSA ALLA CACCIATORA

What's in a name? Heel wat, want bij 'polpettina' loopt het water mij eerder in de mond dan bij 'gehaktbal'. Polpettina in salsa alla cacciatora, dat geurt naar mediterrane kruiden en een vleugje witte wijn.

Voor 2 personen:

4 plakjes ontbijtspek

30 gram boter

250 gram half om half gehakt

een half ei

2 eetlepels paneermeel of 1 geweekt sneetje brood

oregano, tijm, zout, peper

75 gram champignons

1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)

1 glas witte wijn

1 theelepel maïzena

Snijd het spek in stukjes. Verhit een klontje boter in een koekepan en bak daarin de stukjes snel krokant. Neem het spek uit de pan. Meng het gehakt in een kom met het ei, de paneermeel en stukjes spek, en met snufjes oregano, tijm, zout en peper. Draai er bolletjes van zo groot als een pingpongbal. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de rest van de boter in een koekepan of kleine braadpan en bak daarin de balletjes rondom bruin. Bak de plakjes paddestoel op een laag vuur drie minuten mee. Roer de tomatenpuree door de bakboter; even laten pruttelen. Voeg de wijn en een glas warm water toe en laat de balletjes nog 10 minuten op het lage vuur staan. Breng de saus opnieuw met een vleugje oregano, tijm, zout en peper op smaak. Maak een glad papje van de maïzena en twee eetlepels water en bind hiermee de saus. Eet er lintmacaroni bij, of aardappelen met broccoli of boontjes.

Vervang de tomatenpuree door drie eetlepels crème frache, en u hebt polpettina in salsa blanca.

    • Annelène van Eijndhoven