Politie vindt tien miljoen valse dollars

ZAANSTAD, 13 NOV. De politie van Zaanstreek-Waterland heeft donderdag bij een inval in een loods in Purmerend ongeveer 10 miljoen dollar (bijna 19 miljoen gulden) in valse biljetten van 100 Amerikaanse dollars ontdekt. Er werden zes verdachten aangehouden, van wie er twee inmiddels weer op vrije voeten zijn. Dat is gisteren in Zaanstad bekendgemaakt.

Na 'binnengekomen informatie' deed de politie een inval in een loods op het industrieterrein van Purmerend. Het kapitaal aan valse dollarbiljetten was verpakt in sporttassen. Daarnaast vond de politie een tas met gesneden, maar nog onbedrukte biljetten. In de loods werd ook een drukinrichting en een grote hoeveelheid speciale inkt gevonden. Volgens de politie waren de vervalsingen van een hoge kwaliteit. De kwaliteit van het gebruikte papier en inkt omshcreef een woordvoerder als “buitengewoon goed”.

Na de inval is op verschillende plaatsen huiszoeking verricht, waarbij nog meer valse biljetten van honderd dollar boven water kwamen. Bij de inval in de loods zijn vijf verdachten aangehouden. Zij variëren in leeftijd van 23 tot 26 jaar en zijn afkomstig uit Amsterdam, Landsmeer en Purmerend.

Later verrichtte de politie in Purmerend een zesde arrestatie. Twee verdachten zijn na verhoor vrijgelaten. De politie heeft voor het onderzoek van de valsmunterij een speciaal rechercheteam van zes politiemensen geformeerd. Niet uitgesloten wordt dat nog meer aanhoudingen zullen volgen.