Onderzoek handel met voorkennis Euro Disney

PARIJS, 13 NOV. De toezichthouders van de Parijse beurs stellen een onderzoek in naar de koersvorming van het aandeel Euro Disney. Vooral de transacties vóór het bekend worden van het miljardenverlies worden onder de loep genomen, zo is gisteren bekend geworden.

Een dergelijk onderzoek wordt altijd pas ingesteld als er een vermoeden bestaat van misbruik van voorwetenschap. Woensdag werd bekend dat Euro Disney over 1992/93 een verlies had geleden van 1,8 miljard gulden. Door tegenvallende bezoekersaantallen dreigt het Parijse pretpark failliet te gaan.

Sinds het bekend worden van de financiële moeilijkheden is het aandeel Euro Disney met 25 procent gedaald. De kans dat de dochter van het Amerikaanse moederconcern Walt Disney de deuren moet sluiten, heeft voor stevig aanbod gezorgd. Op de Parijse beurs brak gisteren paniek uit onder de beleggers in aandelen Euro Disney. Tijdens het eerste half uur na de opening van de markt was het aanbod zo groot dat de handel twee keer stilgelegd moest worden. De Franse beleggers konden pas vrijdag reageren, omdat er donderdag geen handel mogelijk was wegens een Franse feestdag.

Euro Disney praat binnenkort met grootaandeelhouder Walt Disney en zo'n zestig banken over een financiële herstructurering. Het amusementspark wordt momenteel met geld van Walt Disney overeind gehouden. (Reuter, DPA)