Omzet detailhandel VS stijgt 1,5 pct.

WASHINGTON, 13 NOV. De omzet van de Amerikaanse detailhandel is in oktober met 1,5 procent gestegen, de sterkste toename in het laatste halfjaar. Dit heeft het ministerie van Handel in Washington gisteren bekendgemaakt. In september steeg de omzet nog met slechts 0,1 procent. Het grootste aandeel in de hogere verkopen kwam van de afzet van auto's, die in oktopber met 3,6 procent toenam. (DPA)

Aan reactiesnelheid in benarde tijden heeft het Japan nooit ontbroken. Geen enkel land wist zich aan gewijzigde omstandigheden telkens zo verbluffend goed aan te passen als Japan. Na de eerste oliecrisis in '73 leek de meest olie-afhankelijke economie ter wereld kapot, maar ze verrees sterker dan ooit. Na de yen-crisis in '87 leek Japan opnieuw uitgeteld, maar weer kwam het sterker dan ooit uit de puinhopen tevoorschijn. Dit keer zit Japan opnieuw in een impasse. 'De zon gaat ook onder', schrijven Westerse waarnemers met een haast verlekkerde ondertoon. Maar weer is Japan niet kansloos. Daarbij beschikt het als enige nog over reusachtige financiële reserves. Zou het dit keer zijn kansen verspelen dan?