Nobelaffären

Akzo-bestuurder Van Lede en beoogd topman van het chemieconcern trok zijn gezicht in een plooi, schraapte zijn keel en stak van wal.

En daar rolden ze: die zo typisch Zweedse klanken. Van Lede opende zijn bijdrage aan de persconferentie in Stockholm waar Akzo de overname van Nobel bekendmaakte in de moedertaal van het gastland. De Zweden waren verguld. Zeker toen bleek dat Van Lede het niet bij een Zweeds 'goedemorgen' liet maar de ene volzin na de andere voor het voetlicht bracht. Nobel bestuursvoorzitter Bernt Magnusson lachte breeduit, sloeg Van Lede op zijn schouder en in de kelder van Nobel Industrier steeg een luid applaus op.

Navraag leerde dat Van Lede's Zweeds onberispelijk was. “Van die Akzo-mensen valt nog wat te leren”, sprak een medewerker van Nobel's afdeling voor public relations.

De oud-VNO-voorzitter Van Lede blijkt nog steeds gevoel te hebben voor presentatie, ook na een nacht onderhandelen in Londen. Na een douche op het Nobel-bedrijfsterrein en in een geleend overhemd nam hij plaats achter de microfoon. En dat terwijl hij niet een woord Zweeds verstaat. Voor geloofwaardigheid hoef je niet alles te begrijpen wat je zegt. (MK)