NAVO stelt een nog verdere beperking van de legers voor

BRUSSEL, 13 NOV. De NAVO overweegt een verder beperking in de omvang van haar strijdkrachten aangezien de lidstaten na het einde van de Koude Oorlog meer op hun defensie-uitgaven hebben bezuinigd dan was voorzien. Dat heeft een hoge NAVO-functionaris gisteren in Brussel gezegd. Uitgewerkte voorstellen zullen worden voorgelegd aan de NAVO-ministers die begin volgende maand in Brussel bijeen komen. Inhoudelijk wilde de woordvoerder niets over de voornemens kwijt.

Eerder verklaarde secretaris-generaal Manfred Wörner dat de cohesie van het bondgenootschap in het geding zou komen als de besnoeiingen te ver zouden gaan, maar volgens de woordvoerder is daar geen sprake van.

De NAVO is al gewikkeld in een proces van reorganisatie van haar strijdkrachten in meer multinationale, flexibele en mobiele eenheden en in een beperking van het aantal militaire hoofdkwartieren. Tot 1997 is al voorzien in een reductie van 25 procent, terwijl de omvang van de strijdkrachten in de centrale zone met vijftig procent wordt beperkt. Los daarvan zullen wijzigingen worden aangebracht in de staat van paraatheid van sommige militaire onderdelen om in staat te zijn sneller te reageren als troepen nodig zouden zijn voor vredeshandhavende operaties buiten het verdragsgebied. (Reuter, AFP, AP)