'Moraal zoek bij Nederlandse bedrijven'

PAG.17 NORMVERDRINGING

ZUTPHEN, 13 NOV. Het Nederlandse bedrijfsleven ondervindt steeds meer last van criminele organisaties. Alleen al in de sectoren handel en transport loopt de schade als gevolg van criminele handelingen jaarlijks op tot 700 à 800 miljoen gulden. Vernieling en diefstal zijn de meest voorkomende vormen van criminaliteit, maar ook fraude - bijvoorbeeld met subsidieregelingen van de Europese Gemeenschap - komt steeds vaker voor.

Dat zei de Leidense hoogleraar prof.dr. J.J.M. van Dijk, hoofd van de directie Criminaliteitspreventie van het ministerie van justitie, eerder deze week op het congres 'Criminaliteit in handel en transport', georganiseerd door de Zutphense Rechercheschool en de International Maritime Transport Academy in Den Helder.

Criminelen opereren volgens Van Dijk vaak vanuit de bedrijven zelf. “Er is in de loop der jaren een illegale, criminele markt ontstaan, parallel aan de legale economische markt”, waarschuwde Van Dijk. Een toenemend aantal ondernemers is volgens hem zowel profiteur als slachtoffer: “De ondernemer die vandaag fraudeert met zijn belastingaangifte kan morgen het slachtoffer worden van een frauduleuze BV. De ondernemer die vandaag optreedt als heler van een container met geluidsapparatuur kan morgen het slachtoffer worden van de diefstal van een van zijn vrachtwagens in Italië.”

Volgens Van Dijk is in het Nederlandse bedrijfsleven sprake van 'normverdringing'. “Beseffen ondernemers nog wel wat de professionele moraal zou moeten zijn”, vroeg hij zich af. “Zolang de politie niet spijkerhard kan maken dat een organisatie criminele achtergronden heeft, is men in het bedrijfsleven vaak maar al te bereid om profijtelijke zaken te doen met zulke organisaties.” Hoewel de situatie in Italië, waar mafia en bedrijfsleven innig zijn verstrengeld, niet vergelijkbaar is met die in Nederland, is het volgens Van Dijk “naïef te denken dat zulke toestanden in Nederland geheel onbekend zijn”.

    • Marcella Breedeveld